Svečano uručenje odlikovanja Republike Hrvatske

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0261.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak, 13. studenog, u Vojnom muzeju Ministarstva obrane ministar branitelja Predrag Matić uručio je odlikovanja trojici istaknutih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku hrvatsku stečene u ratu, odlikovani su gospodin Petar Mihovilović, poručnik bojnog broda u mirovini, zapovjednik Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a i gospodin Slavko Đula, poručnik u mirovini, pomoćnik zapovjednika za logistiku.

Redom Hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovan je gospodin Dragan Barić, bojnik, DVO u HVU "Petar Zrinski".

Ovom je prilikom ratni zapovjednik postrojbe Petar Mihovilović, u svrhu trajnog sjećanja i očuvanja digniteta Domovinskog rata , uručio ratni stijeg Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata HRM-a ravnatelju Vojnog muzeja, gospodinu Mariju Werhasu.

Divizion pomorskih i kopnenih diverzanata HRM ustrojen je u listopadu 1991. godine. Ova iznimno važna ratna mornarička postrojba dala je veliki doprinos u oslobađanju Hrvatske u Domovinskom ratu. Riječ je o maloj ratnoj taktičkoj postrojbi od 80 pripadnika koja je sudjelovala u mnogim akcijama na otocima, u primorju i u dalmatinskom zaleđu. Njezini pripadnici koji uživaju veliki ugled zbog doprinosa obrani Domovine, prepoznati su po izvrsnosti zadataka koje su obavljali. Na obilježavanju 22. obljetnice Divizijuna pomorskih i kopnenih diverzanata Hrvatske ratne mornarice, 6. listopada 2013. godine, predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović predao je ratni stijeg divizijuna ratnom zapovjedniku postrojbe Petru Mihoviloviću.

Pisane vijesti