Otvorena izložba radova pristiglih u postupku Natječaja za izradu idejnog likovnog i urbanističko-arhitektonskog rješenj

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0332.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U prostorijama Hrvatskog državnog arhiva u četvrtak, 14. studenog, u 17. 30 sati svečano je otvorena izložba natječajnih radova pristiglih u postupku Natječaja za izradu idejnog likovnog i urbanističko-ahitektonskog rješenja spomen-obilježja za groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Otvorenju izložbe prisustvovali su ministar branitelja Predrag Matić, pomoćnik ministra Ivan Grujić te članovi Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ministarstvo branitelja 21. kolovoza 2013. godine raspisalo je Natječaj za izradu idejnog likovnog i urbanističko-arhitektonskog rješenja spomen-obilježja. Zaključno s 21. listopada 2013. na natječaj je pristiglo ukupno 30 radova, od kojih je najbolje izabrao Ocjenjivački sud u sastavu: Ivan Grujić, pomoćnik ministra; Nenad Kondža, dipl. ing. arh.; Tanja Antunović, načelnica Sektora za žrtve drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja Ministarstva branitelja; Alem Korkut, akademski kipar; prof. Goran Rako, dipl. ing. arh.

Na sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, održanoj u 15 sati u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva, predstavljeni su rezultati natječaja. Prvu nagradu u novčanom iznosu od 40 000 kuna osvojili su: Mirela Bošnjak, dipl. ing. arh., Mirko Buvinić, dipl. ing. arh. i Maja Furlan Zimmermann, dipl. ing. arh. iz arhitektonskog studija x.3.m. Drugu nagradu u novčanom iznosu od 25 000 kuna osvojili su: Nikola Bojić, magistar povijesti umjetnosti i muzeologije, doc. Damir Bralić, dipl. diz. i prof. Renata Waldgoni, dipl. inž. arh, dok su treću nagradu u iznosu od 15 000 kuna osvojile Irena Bakić, Maja Francuz i Sonja Halapir. Pismeno priznanje dobio je rad autora Ivana Mladine, arh., dr.sc. Tomislava Pletenca, kulturnog antropologa i etnologa i Anele Mudronja Pletenac, arh.

Nakon sjednice izložbu svih pristiglih radova otvorio je ministar branitelja, gospodin Predrag Matić. Ministar je čestitao pobjednicima i istaknuo kako se ovim natječajem nastojalo dobiti "zaista najbolje, najprimjerenije i univerzalno rješenje spomen-obilježja za groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja radi dostojnog obilježavanja groblja žrtava i očuvanja spomena na sve stradale u Drugom svjetskom ratu i poslijeratnom razdoblju" te kako je "drugi cilj bio da se u rad na stvaranju najprimjerenijeg spomen-obilježja uključi što više kreativne energije hrvatskih umjetnika. Mislim da nam izloženi radovi i nagrađeni radovi daju za pravo zaključiti da su oba cilja ostvarena i vjerujem da ćete nakon razgledavanja izložbe podijeliti to moje uvjerenje."

Nakon otvaranja izložbe i uvodnih riječi ministra branitelja Predraga Matića, uslijedio je razgovor Ocjenjivačkog suda s natjecateljima.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 28. studenog 2013. godine

Pisane vijesti