Svečano obilježena 30. obljetnica obrane Zadra

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Zadar1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Bitka za Zadar bila je strateški iznimno važna, a vi ste bili u iznimno teškom položaju za obranu. Neizmjerno mi je drago biti s vama, jer ovakvi susreti otimaju zaboravu zbivanja i činjenice o Domovinskom ratu, o hrvatskoj pobjedi, o vama koji ste hrabro sudjelovali u stvaranju slobodne i neovisne hrvatske domovine“, poručio je Medved braniteljima Zadra

U Zadru je 6. listopada 2021. održana središnja svečanost povodom obilježavanja 30. obljetnice obrane Zadra, kojoj je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Uz članove obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i sudionike obrane Zadra, obilježavanju su nazočili izaslanik Predsjednika RH general-pukovnik Mladen Fuzul, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Rade Šimičevi, župan Zadarske županije Božidar Longin i gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić, predstavnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske te Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije, kao i udruga iz Domovinskog rata.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod središnjeg križa na Gradskom groblju Zadar, potom kod spomenika imotskim vitezovima, kao i kod spomen-obilježja na mjesnom groblju Ploča i na Dračevcu.

Svečana akademija pod nazivom ''Obrana Zadra u prvom tjednu listopada '91.'' održana je također na Dračevcu, a prigodnim govorima obratili su se izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskog sabora i Vlade te gradonačelnik Zadra, koji je nazočne pozdravio u ime domaćina i organizatora obilježavanja.

Čestitajući jubilarnu obljetnicu u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved je odao priznanje sudionicima obrane Zadra koji su 1991. čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili pakleni agresorski stroj koji je zastupao državu u nestajanju.

„Dali ste svoj doprinos na najbolji mogući način, kao istinski domoljubi u stvaranju Hrvatske, i ispisali najsjajnije stranice naše novije povijesti. Zbog toga je za našu Vladu hrvatski branitelj inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka,“ kazao je, ističući pritom partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata.

„Bitka za Zadar bila je strateški iznimno važna, a vi ste bili u iznimno teškom položaju za obranu. Neizmjerno mi je drago biti s vama, jer ovakvi susreti otimaju zaboravu zbivanja i činjenice o Domovinskom ratu, o hrvatskoj pobjedi, o vama koji ste hrabro sudjelovali u stvaranju slobodne i neovisne hrvatske domovine“, poručio je Medved braniteljima Zadra te dodao: „Domovinski rat bio je pravedan, legitiman, obrambeni i oslobodilački. Od velikosrpske agresije obranjena je i oslobođena međunarodno priznata hrvatska država.“

Istaknuo je da smo iz nametnutog nam rata izašli kao pobjednici te pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana ostvarili čežnje naših predaka i osigurali budućnost naših potomaka: „Upravo zbog njih i njihove djece, naša je dužnost promicati istinu o Domovinskom ratu, jer samo mi koji smo stvarali povijest možemo biti autentični svjedoci tog najvažnijeg razdoblja u stvaranju domovine“.

Istaknuo je napore Vlade i resornog ministarstva kako bi hrvatskim braniteljima osigurali primjerenu skrb: „Unaprijedili smo zakonodavni okvir,  intenzivirali stambeno zbrinjavanje, a zdravlje hrvatskih branitelja postavili smo kao jedno od prioritetnih područja našeg djelovanja. Cijeneći našu slobodu i sve naše žrtve te u zajedništvu koje nas je vodilo u Domovinskom ratu radimo za boljitak i prosperitet naše domovine. U tom pogledu Vlada na čelu s premijerom Plenkovićem čini sve kako bi Hrvatska postala onakva kakvu smo je sanjali i za kakvu smo se borili.“

Osvrnuo se i na aktualne izazove s kojima se Hrvatska suočava, napose s obzirom na posljedice pandemije koronavirusa i razorne potrese, zaključivši kako nam je više nego ikada potrebna suradnja, solidarnost i zajedništvo, a posebno je ukazao na uspješnost povlačenja EU sredstava, kao i na važnost Nacionalnog plana za oporavak i otpornost.

Ministar Medved prisjetio se svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, odajući priznanje njihovim obiteljima za žrtvu koju su njihovi najmiliji podnijeli za Hrvatsku, a svoje obraćanje završio je zahvalom svima koji su bili tu kada je bilo najpotrebnije, napose onima koji nisu dočekali slobodu, zaključivši riječima zadarske legende Ivice Matešića Jeremije - Oni su Hrvatska, njima ju dugujemo!

Svečana akademija povodom obilježavanja 30. obljetnice obrane Zadra završila je prigodnim kulturno-umjetničkim nastupom, nakon čega je tim povodom služena misa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.


FOTO: HINA 

Pisane vijesti