Svečano obilježena 26. obljetnica VRO „Maslenica 93“

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Siječanj/Maslenica 2019/3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

VRO "Maslenica“ uspješnom provedbom donijela jako važnu poruku hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici - da će Hrvatska vojska u konačnici osloboditi cijeli teritorij Republike Hrvatske

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je 21. siječnja 2019. godine obilježavanju 26. obljetnice VRO „Maslenica 93“ u Zadru. U spomen na povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica.

Svečano obilježavanje započelo je odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru. Uslijedilo je i paljenje svijeća kod spomen-obilježja 3. bojne 4. Gardijske brigade "Imotski sokolovi".

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga umirovljeni general Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i general zbora Mirko Šundov načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naglasio je kako je vojno-redarstvena operacija „Maslenica“ uspješnom provedbom donijela jako važnu poruku hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici - da će Hrvatska vojska u konačnici osloboditi cijeli teritorij Republike Hrvatske.  "Neizmjerno smo ponosni na operaciju „Maslenica“, zahvalni članovima obitelji koje su izgubile svoje najmilije, zahvalni svim vojnicima i policajcima koji su sudjelovali u toj operaciji i s ponosom se okupljamo ovdje odati počast onima koji su položili živote", rekao je ministar.

Obilježavanje je nastavljeno u Crkvi svetog Šime svečanim misnim slavljem za Domovinu koje je predvodio msgr. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

U Kneževoj palači, u sklopu obljetnice održana je promocija knjige HMDCDR-a "Domovinski rat - pregled političke i diplomatske povijesti" koju je predstavio ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor.

Uoči središnjeg obilježavanja obljetnice u nedjelju, 20. siječnja 2019. godine, održana je hodnja predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Memorijalni maraton „Da se ne zaboravi Maslenica -Posedarje – Novigrad“.

Foto: MORH

Pisane vijesti