Svečano obilježena 25. obljetnica VRO "Medački džep" u Gospiću

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/9 Rujan/Medački džep/WIL_8468.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U nazočnosti visokih državnih, vojnih i policijskih dužnosnika, branitelja sudionika operacije i članova obitelji poginulih u Gospiću je u nedjelju, 9. rujna 2018. godine, svečano obilježena 25. obljetnica VRO „Medački džep“

Obilježavanje je započelo budnicom orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske ulicama Grada Gospića, nakon čega je u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije slavljena Sveta misa za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koju je predvodio mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Pred spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima u gradskom parku, obitelji hrvatskih branitelja poginulih u vojno-redarstvenoj operaciji Medački džep, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanstva državnog vrha, regionalne i lokalne vlasti položili su vijence i zapalili svijeće. Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, savjetnik predsjednice za branitelje Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Marijan Kustić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Ivan Vukić, izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova, zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez,  načelnik Glavnog stožera OSRH, general zbora Mirko Šundov, župan Ličko-senjske županije Darko Milinović te gradonačelnici i načelnici općina Ličko-senjske županije.

Gospićkim ulicama potom su u svečanom mimohodu prošli postroji, ratnih zastava postrojbi iz Domovinskog rata, vatrogasaca, hrvatskih branitelja, povijesnih postrojbi i visoki državni i vojni uzvanici uputivši se prema kinu "Korzo" gdje je održana svečana akademija na kojoj su se prisutni imali prilike podsjetiti tijeka operacije te pogledati film o VRO "Medački džep" autora Nenada Šestića pod nazivom "Pobjednici".

Josip Dragičević, sin poginulog hrvatskog branitelja obratio se u ime sinova i kćerki poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja. Istaknuo je kako je djeci poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja bilo teško odrastati u tuzi zbog gubitka roditelja. „Neki od nas spoznali su snagu i toplinu roditeljskog zagrljaja, neki to nikada nisu osjetili, neki mogu dozvati tek pokoje dječje sjećanje, a svima nam je zajedničko što smo odrastali i živimo s osjećajem da smo zauvijek ostali bez njega. Osjećaji su najjači su u ovakvim prigodama kada se svi zajedno prisjećamo njihove žrtve, kada se u nama miješaju osjećaji tuge, ali i ponosa što smo djeca hrvatskih vitezova koji su život darovali Domovini.“ Zahvalio je ovom prigodom svim preživjelim hrvatskim braniteljima, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ratnim zapovjednicima, udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, hrvatskim institucijama koje su njima i njihovim majkama i obiteljima bili potpora, dodavši kako su hrabrost, odanost i domoljublje hrvatskih branitelja uzor svima i temelj na kojem grade svoje živote i Republiku Hrvatsku. 

U ime Hrvatskog sabora obratio se sborski zastupnik Marijan Kustic istaknuvši kako je „Medački džep“ bila potpuno legitimna operacija oslobađanja ovog dijela teritorija Republike Hrvatske te kako se proslave ove obljetnice nitko ne treba sramiti jer je Hrvatska branila svoj okupirani teritorij, što su dokazale i oslobađajuće presude našim generalima potvrdivši da je Domovinski rat bio obrambeni.
 
Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur prisjetio se brojnih hrvatskih obitelji koje do dan danas nije pronašle svoje najmilije i žive s dubokom boli, prenijevši im pozdrave i suosjećanje predsjednice Grabar-Kitarović. „Želimo na ovom  slavlju nakon svih ovih godina zahvaliti hrvatskim braniteljima koji su kroz ovo razdoblje, koje im mnogo puta nije bilo naklonjeno, nosili sve ove operacije. Ovom akcijom oni su pokazali da je hrvatska država spremna za najvažniju bitku, VRO „Oluju“ koja je oslobodila hrvatsku kao cjelinu. Istaknuo je kako i danas mladim generacijama moramo istinski prenositi zajedništvo koje smo tada živjeli, svjedočiti ljubav prema domovini i ne dozvoliti da na to gledaju kao na teret.

Izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je svim hrvatskim braniteljima i pripadnicima MUP-a na uspješno provedenoj operaciji, posebno braniteljima s prostora Like, a s posebnom zahvalnošću prisjetio se onih koji su za našu slobodu položili svoje živote. Istaknuo je zadovoljstvo što hrvatski branitelji čuvaju uspomene i vrijednosti Domovinskog rata. "Operacija "Medački džep" nakon prethodno uspješno provedene operacije "Maslenica" bila je nastavak povratka okupiranih hrvatskih teritorija. Uspješno planirana i provedena operacija rezultirala je otklanjanjem i potpunim neutraliziranjem topničke ugroze grada Gospića i oslobođenja ovog teritorija RH. U organizacijskom smislu ova je operacija pokazala da je hrvatska vojska dosegla razinu organiziranosti i opremljenosti koja je omogućila izvođenje složenih vojnih akcija i operacija, a u strateškom smislu da ima sposobnosti da sama može osloboditi okupirani teritorij", podsjetio je ministar Krstičević te istaknuo kako je ovom akcijom osnažena vjera u pobjednički karakter Hrvatske vojske, sačuvan Velebit i nastavljeno daljnje oslobađanje zemlje.

Svečani program uveličala je klapa HRM-a "Sveti Juraj" izvođenjem domoljubnih pjesama. Akrobatska grupa "Krila Oluje" izvela je prigodni letački program, a na središnjem gradskom trgu upriličen je zajednički ručak i druženje državnih dužnosnika i uzvanika s hrvatskim braniteljima, građanima Grada Gospića i gostima.

Tijekom čitavog dana postjetitelji su imali priliku razgledati taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme ministarstava hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova kojim je pokazana dobra tehnička opremljenosti vojske, policije i Uprave za zatočene i nestale.
Prezentiranjem rada Uprave za zatočene i nestale javnosti je predočena i približena suradnja Ministarstva obrane Republike Hrvatske s Ministarstvom hrvatskih branitelja. Prikazana je provedba aktivnosti usmjerenih na traženje nestalih osoba, odnosno aktivnosti izvida, terenskih istraživanja, probnih iskapanja, ekshumacija, identifikacije te pogrebne skrbi o žrtvama Domovinskog rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
Posjetitelji su ovim putem dobili uvid u aktivnosti traženja nestalih osoba putem video projekcije nastale tijekom neposrednog provođenja terenskih istraživanja djelatnih timova Uprave za zatočene i nestale u suradnji s djelatnicima Pododsjeka za ekshumacije Opslužne bojne Zapovjedništva za potporu Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, djelatnicima tima Vojno – obavještajne satnije Gardijsko oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske i Centrom za obuku pasa posebne namjene „S.PAS“ te putem realnoga prikaza zajedničkoga rada, odnosno demonstracije pretraživanja terena snimanjem lokacije iz zraka georadarom i cadaver psima.
Izlaganjem metodologije rada na panoima, osobnim prezentiranjem rada te promidžbenim materijalima Uprava za zatočene i nestale, u suradnji s Ministarstvom obrane Republike Hrvatske kao logističkom potporom, približila je javnosti metodologiju svoga rada - Hrvatski model traženja nestalih osoba, čiji je temeljni cilj vraćanje dostojanstva žrtvama Domovinskog rata te Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.  

Foto: MORH i MHB

Pisane vijesti