Svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije

  • Slika /MHB foto/bran5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Svim hrabrim braniteljima iz ovoga kraja, koji su prepoznali povijesni trenutak i stali u obranu domovine, dugujemo vječnu zahvalnost. Budimo ponosni na našu pobjedu u Domovinskom ratu i s vjerom nastavimo graditi bolju budućnost za našu Hrvatsku," poručio je ministar Medved

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije svečano je obilježen u Slavonskom Brodu, u znak sjećanja na sve poginule, nestale i preminule branitelje koji su sudjelovali u obrani domovine tijekom Domovinskog rata.

Svečanost je započela misom zadušnicom u kapeli Svete Ane, a nastavljena polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića. Tom su prigodom okupljeni odali počast svim hrabrim braniteljima, a posebno onima s područja Brodsko-posavske županije, iz koje je 768 branitelja dalo svoj život za slobodu Hrvatske.

Dan hrvatskih branitelja Brodsko-posavske županije obilježava se u znak sjećanja na 16. rujna 1991., kada je oslobođena brodska vojarna, tadašnji vojni garnizon "Ivan Senjuk Ujak". Borbe za oslobođenje vojarne započele su 15. rujna navečer, a završile su sljedećeg dana oko 18 sati, kada su se predali dvadesetak oficira tzv. JNA i stotinjak vojnika. Oslobađanjem vojarne, koja se nalazila unutar brodske Tvrđave, neprijateljske snage su protjerane iz Slavonskog Broda, a Tvrđava je prvi put u svojoj dugoj povijesti prestala biti sjedište vojnih postrojbi.

Uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja i ratne zapovjednike, obilježavanju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi uzvanici.

Ministar Medved istaknuo je važnost branitelja u stvaranju slobodne Hrvatske te naglasio da je Domovinski rat temelj moderne hrvatske države. "Svim hrabrim braniteljima iz ovog kraja, koji su prepoznali povijesni trenutak i stali u obranu domovine, dugujemo vječnu zahvalnost. Budimo ponosni na našu pobjedu u Domovinskom ratu i s vjerom nastavimo graditi bolju budućnost za našu Hrvatsku," poručio je ministar Medved.

Pisane vijesti