Dani sjećanja u Petrinji

  • Slika /MHB foto/Petrinja 16092024-4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Petrinja se prisjetila heroja i žrtava Domovinskog rata kroz rujanske Dane sjećanja

Petrinja se 16. rujna 2024. prisjetila teških trenutaka iz Domovinskog rata kroz Dane sjećanja 1991. - 2024., koji su posvećeni stradanjima i gubicima tijekom obrane grada. Na ovaj dan, prije 33 godine, Petrinja je doživjela najteži napad kada je poginulo najviše hrvatskih branitelja u jednom danu, a grad je pretrpio velika razaranja.

Središnje događanje obilježavanja započelo je misom zadušnicom u Župnoj crkvi svetog Lovre, gdje su se okupile obitelji poginulih, branitelji, građani i predstavnici vlasti kako bi odali počast svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te civilnim žrtvama iz Domovinskog rata.

Nakon mise, uslijedila je Kolona sjećanja koja je krenula od Župne crkve do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i njegovim suborcima na Senjaku, gdje su u sklopu prigodnog programa pročitana imena poginulih i nestalih.

U ime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, događanju je nazočio državni tajnik Darko Nekić. Također su prisustvovali zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić i gradonačelnica Grada Petrinje Magdalena Komes, predstavnici udruga iz Domovinskog rata i drugi.

Ovogodišnje obilježavanje pružilo je priliku za zajedničko prisjećanje na herojski doprinos i teške gubitke na području Petrinje te za odavanje počasti svima koji su dali svoje živote u borbi za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Pisane vijesti