Studijsko putovanje u Izrael

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Prosinac/Izrael/319e2bda-35fd-4474-b224-0fe32a22a309.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U sklopu provedbe EU projekta Ministarstva hrvatskih branitelja „Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata - Faza 1“ od 14. do 20. prosinca 2019. održano je studijsko putovanje u Državu Izrael

Studijsko putovanje održano je s ciljem podizanja razine znanja, informiranosti i vještina stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu pomoć braniteljskoj i stradalničkoj populaciji. Delegaciju je predvodila državna tajnica gospođa Nevenka Benić, a sastojala se od ukupno 16 članova iz redova Ministarstva hrvatskih branitelja, centara za psihosocijalnu pomoć, udruga iz Domovinskog rata i zadruga hrvatskih branitelja.

Studijsko putovanje provedeno je u suradnji s Ministarstvom obrane Države Izrael te je obuhvatilo posjet najznačajnijim memorijalnim lokacijama koje odaju počast palim izraelskim vojnicima, kao i sastanke s predstavnicima institucija koje skrbe za veterane i članove njihovih obitelji.

Delegacija Ministarstva hrvatskih branitelja tako je posjetila muzej Palmach koji je posvećen elitnoj postrojbi Palmach koja je bila aktivna od 1941. do 1948. godine, memorijalnu lokaciju Yad La-Shiryon koja odaje počast poginulim borcima iz oklopnog korpusa, Nacionalnu memorijalnu dvoranu za pale borce Izraela koja je namijenjena komemoriranju svih izraelskih vojnih žrtava rata i židovskih boraca od 1860. do danas te službeni memorijalni centar posvećen žrtvama Holokausta Yad Vashem.

Konstruktivni sastanci održani su s načelnikom Odjela za obitelji i komemoracije g. Ariem Mualemom i načelnikom Odjela za rehabilitaciju g. Hezijem Meshitom. Uvid u praksu Države Izrael u pružanju skrbi veteranima delegacija Ministarstva hrvatskih branitelja dobila je obilaskom Rehabilitacijskog centra Marguza te veteranskog centra Beit Halochem.

S obzirom na to da zbog specifičnih povijesnih i geopolitičkih okolnosti Država Izrael posjeduje nemjerljivo iskustvo u području rada s veteranima i članovima njihovih obitelji, studijsko putovanje omogućilo je proširivanje postojećih i stjecanje novih znanja i vještina koja se koriste u pružanju skrbi hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Također, uspostavljeni su kontakti s domaćinima za koje smo sigurni kako će rezultirati nastavkom suradnje.



Pisane vijesti