Stopostotni HRVI posjetili ukrajinske ranjenike u Hrvatskoj

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/UA - 1.JPG
  • Slika
  • Slika

Tijekom emotivnog susreta najtežih ratnih vojnih invalida hrvatski branitelji prenijeli su svoja iskustva ukrajinskim ranjenicima

Članovi Udruge 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine, predvođeni predsjednikom Udruge Đurom Glogoškim, zajedno s predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja posjetili su 20. lipnja 2023. ranjenike iz Ukrajine koji su na rehabilitaciji u Hrvatskoj.

Tijekom emotivnog susreta najtežih ratnih vojnih invalida hrvatski branitelji prenijeli su svoja iskustva ukrajinskim ranjenicima, kako u pogledu zdravstvene skrbi tako i u svim drugim segmentima koja se tiču ove posebno ranjive skupine branitelja.

Upoznali su ih s poteškoćama s kojima su se susretali te izrazili punu podršku ukrajinskim braniteljima u procesu rehabilitacije, na čemu su im s ukrajinske strane izrazili zahvalnost, kao i želju da i ubuduće budu u kontaktu kako bi mogli razmjenjivati iskustva s onima koji ih najbolje razumiju.

Podsjećamo, s obzirom na naše iskustvo Domovinskog rata, Hrvatska je iskazala spremnost podijeliti svoje znanje, stručnost i iskustvo s ciljem medicinskog zbrinjavanja ranjenih osoba iz Ukrajine.

Stoga je Vlada RH u ožujku 2023. donijela Odluku o pružanju pomoći u liječenju i rehabilitaciji ranjenih osoba iz Ukrajine u Hrvatskoj, a već u travnju u Hrvatsku su pristigli prvi ranjenici iz Ukrajine.

Odmah po dolasku zbrinuti su u više zdravstvenih ustanova radi daljnjeg liječenja i rehabilitacije, a neki od njih su i u veteranskim centrima.

Ovim posjetom ukrajinskim ranjenicima najteži hrvatski ratni vojni invalidi iskazali su ujedno potporu Vladi RH u pružanju pomoći Ukrajini, kako političke i diplomatske te vojne, tako i ove humanitarne.

Pisane vijesti