Ministar Medved na proslavi 75. obljetnice Hrvatske katoličke župe u Münchenu

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Minhen 6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Da nije bilo hrvatskih iseljenika, Hrvatska se ne bi uspjela naoružati i obraniti od tada daleko nadmoćnijeg agresora,“ poručio je ministar Medved, ističući doprinos našeg iseljeništva u vrijeme Domovinskog rata

Hrvatska katolička župa München, najstarija i najveća hrvatska inozemna zajednica u Europi, slavi 75 godina postojanja, a tim je povodom 17. i 18. lipnja u Münchenu održana središnja proslava na kojoj je sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Uz ministra Medveda na svečanoj akademiji u subotu, 17. lipnja, sudjelovao je i državni tajnik Darko Nekić, veleposlanik RH u SR Njemačkoj Gordan Bakota i generalni konzul RH u Bavarskoj Vladimir Duvnjak te predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao i brojni svećenici iz Hrvatske i Njemačke.

U prepunoj dvorani Herkules održana je svečana akademija na kojoj su se brojnim okupljenim vjernicima i prijateljima Hrvatske katoličke župe u Münchenu obratili najviši uzvanici, koje je u ime organizatora i domaćina pozdravio voditelj Župe fra Petar Klapež.

Osvrnuo se na rad HKŽ utemeljene 1948. godine, otkada se u München počela služiti misa na hrvatskom jeziku, posebno na teške okolnosti u kojima je nastala i djelovala u proteklih 75 godina, zahvalio je utemeljiteljima župe i svim svojim prethodnicima, kao i časnim sestrama koji su kroz to razdoblje doprinosili razvoju župe, koja od početnih tri tisuće vjernika danas okuplja više od 65 tisuća hrvatskih katolika.

Pozdravljajući sve u  ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved istaknuo je da je župa utemeljena netom nakon Drugog svjetskog rata, kada su mnogi Hrvati bili prisiljeni napustiti svoja ognjišta, te da je desetljećima je bila utočište Hrvata jer tada nismo imali ni svoje države, ni veleposlanstva, niti generalne konzulate. 

„Ali imali smo našu crkvu, ovu Hrvatsku katoličku misiju, župu koja se o našem narodu majčinski brinula, bila zamjena za dom i domovinu koju ste morali napustiti u potrazi za sigurnijim i boljim životom. Crkva je brinula o vjeri naroda u dijaspori i pomagala iseljenicima da se snađu u tuđini, da djeca uče hrvatski jezik, da održite zajedništvo i ne izgubite nacionalni identitet ma koliko daleko od domovine bili“, podsjetio je, dodavši da je u tom zajedništvu tinjao san o hrvatskoj državi i u vrijeme kad se u Hrvatskoj o njemu nije smjelo govoriti. 
   
Posebno je istaknuo doprinos našeg iseljeništva u vrijeme Domovinskog rata, poručivši: „Da nije bilo hrvatskih iseljenika, Hrvatska se ne bi uspjela naoružati i obraniti od tada daleko nadmoćnijeg agresora.“

Prisjećajući se kako se stvarala, branila i oslobađala Hrvatska, osvrnuo se i na postignuća u proteklih 30 godina, zaključivši: „Današnja Hrvatska odraz je onoga za što smo se borili u Domovinskom ratu. Naša djeca žive u slobodnoj i modernoj državi, imaju priliku dostojanstveno živjeti, zasnivati obitelji i nastaviti izgrađivati domovinu s jednakim žarom s kojim smo je mi branili i oslobađali.“

Čestitajući jubilarnu obljetnicu, zahvalio je utemeljiteljima i svima koji su u 75 godina djelovanja župe okupljali i pomagali Hrvate u Bavarskoj, kao i prijateljskoj SR Njemačkoj koja je bila uz Hrvatsku kad je bilo najpotrebnije.

U bogatom programu proslave koji su organizatori pripremili sudjelovali su brojni izvođači i kulturno-umjetnička društva koja djeluju u Bavarskoj, a višesatni program završio je izvrsnim koncertom Orkestar Hrvatske ratne mornarice i Klape HRM-a Sveti Juraj.

U nedjelju, 18. lipnja, služena je svečana misa u crkvi svetog Mihaela, u kojoj se Hrvati u Münchenu okupljaju svake nedjelje, a misnom slavlju uz svećenike iz Hrvatske i Bavarske te brojne vjernike pristigle iz svih hrvatskih župa u Njemačkoj nazočio je i ministar Medved s izaslanstvom. U Hrvatskoj katoličkoj župi München u više crkava na području Bavarske održava se čak 10 nedjeljnih misa na kojima se okupi sveukupno oko šest tisuća vjernika.

Pisane vijesti