Spomendan i sjećanje na rušenje Franjevačkoga samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu

  • Slika /AM2017/Fotografije/Karin/2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prisustvovao je 13. veljače 2017. godine obilježavanju spomendana i sjećanja na rušenje franjevačkoga samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu kod Obrovca.

Franjevački samostan i crkva Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije razrušeni su 13. veljače 1993. za vrijeme okupacije neprijateljskih agresorskih snaga. Svečano obilježavanje spomendana započelo je mimohodom sudionika od raskrižja u Donjem Karinu do samostana i franjevačke grobnice, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Uslijedila je sveta misa za Domovinu i sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje koju je služio provincijal fra Joško Kodžoman u suzajedništvu s mjesnim gvardijanom i župnikom fra Petrom Klarićem i drugim svećenicima Zadarske nadbiskupije u crkvi Bezgrješnog Začeća Blažene Djevice Marije u franjevačkom samostanu u Karinu. Liturgijske dijelove mise te kulturni program uveličala je klapa „Sv. Juraj“ Hrvatske ratne mornarice. U svom obraćanju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved tom je prigodom rekao kako obnovljeni franjevački samostan ponovno postaje dom molitve i sklonište za putnike koji u njemu pronalaze novi izvor nade i vjere, a samostan simbolizira ne samo duhovnu nego i nacionalnu vrijednost. 

U Programu sjećanja sudjelovali su izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH  posebni savjetnik za hrvatske branitelje Ante Deur, izaslanik Predsjednika Sabora RH saborski zastupnik Marko Vučetić, izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera OS RH i general zbora Mirko Šundov, izaslanik Potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH i posebni savjetnik Ivica Ušljebrka, izaslanik ministrice kulture Miljenko Domijan, zapovjednik Zapovjedništva za potporu OS RH general bojnik Mladen Fuzul, predstavnici MUP-a, lokalni predstavnici Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gradova Zadra, Drniša i Obrovca te izaslanstva Udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.




Foto: HRZ i PZO/ M. Karačić

Pisane vijesti