Provedena terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacije na području Splitsko-dalmatinske županije

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale, sukladno prikupljenim saznanjima o mogućim mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, od 6. do 11. veljače 2017. godine, organizirala je i koordinirala terenska istraživanja, probno iskapanje i ekshumacije žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Splitsko-dalmatinske županije temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Dana 7. veljače 2017. godine provedena je ekshumacija na lokaciji „Jama Križnjača“, mjesto Gljev, grad Sinj pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe koji su prevezeni na Odjel za patologiju KBC-a Split na daljnju obradu.
 
Postupak probnog iskapanja na lokaciji „Kevina jama“, mjesto Radošić, općina Lećevica proveden je 8. i 9. veljače 2017. godine. Speleološki objekt očišćen je od minsko-eksplozivnih sredstava te je izvršeno sondiranje jame, pri čemu je lokacija potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka čija se ekshumacija planira kad se steknu svi tehnički uvjeti za provođenje iste.
 
Paralelno, 9. veljače 2017. godine, izvršena je ekshumacija najmanje sedam posmrtnih ostataka s lokacije „Groblja sv. Luke u mjestu Kamenmost“, općina Podbablje. Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Odjel za patologiju KBC-a Split na daljnju obradu.
 
Uz navedene aktivnosti, u vremenskom razdoblju od 6. do 11. veljače 2017. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale odradila je 26 terenskih izvida i snimanja lokacija iz zraka na području Splitsko-dalmatinske županije, i to 17 lokacija mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i 9 lokacija mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava iz Domovinskog rata.

Pisane vijesti