Sjednica Povjerenstva Vlade za osobe nestale u Domovinskom ratu

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_4084.JPG

Na sedmoj sjednici Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu raspravljene su planirane mjere kojima će se unaprijediti standardi u traganju za nestalima

Na poziv i pod predsjedanjem predsjednika Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu, pomoćnika ministra hrvatskih branitelja i čelnika Uprave za zatočene i nestale Stjepana Sučića, u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja u Zagrebu, 19. prosinca 2019. godine održana je 7. sjednica Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu.

Uz pregled najznačajnijih aktivnosti u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu u 2019. godini, predsjednik Povjerenstva informirao je članove o sveukupnim aktivnostima i dostignutim standardima Ministarstva hrvatskih branitelja, koje se odnose na potragu za nestalima u Domovinskom ratu, u 2019. godini.
 
Istaknuto je kako će u predstojećem razdoblju ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved donijeti pravilnike koji proizlaze iz Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju kojih će biti uređen institut nagrađivanja informacija te vođenja službenih evidencija iz nadležnosti Uprave za zatočene i nestale.
 
Predsjednik Povjerenstva Stjepan Sučić naglasio je i kako se u prvom tromjesečju 2020. godine očekuje objava petog izdanja Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske te su istaknute i daljnje mjere planirane u 2020. godini, a sve s ciljem daljnjeg unaprjeđenja procesa traženja preostale 1.872 osobe nestale u Domovinskom ratu.
 
Podsjetimo, Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu osnovano je, na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja, Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 4. svibnja 2017. godine, dok su Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 14. lipnja 2017. godine imenovani predsjednik, članovi i tajnica Povjerenstva. Povjerenstvo je savjetodavno  i stručno međuresorno tijelo za pitanja zatočenih i nestalih osoba tijekom Domovinskog rata osnovano sa zadatkom pružanja prijedloga, mišljenja i stručnih obrazloženja iz područja traženja zatočenih i nestalih osoba Vladi Republike Hrvatske.

Uz predstavnike Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja koja ima vodeću i provedbenu ulogu u traženju osoba nestalih u Domovinskom ratu, Povjerenstvo čine predstavnici svih tijela i ustanova uključenih u proces traženja nestalih osoba - Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zdravstva, Državnoga odvjetništva, sigurnosnih agencija, Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu te Hrvatskog Crvenoga križa.

Pisane vijesti