Sjećanje na žrtve Nadina

Slika /FOTOGRAFIJE/2023/Nadin/8795631.jpg

Dan nakon strašnog zločina u Škabrnji 1991. velikosrpski agresor je počinio zločine i u samo nekoliko kilometara udaljenom Nadinu. Paravojne srpske postrojbe i pripadnici JNA ubili su 14 civila, petoricu hrvatskih branitelja, a sudbina tri osobe i danas je nepoznata i za njima neumorno tragamo

Nadin, mjesto sa 600-ak stanovnika, odolijevao je strašnim napadima u jesen 1991. godine. Malo mjesto u zadarskom zaleđu danas se s posebnim pijetetom prisjeća svih onih koji su nakon ulaska velikosrpskih agresora u mjesto nastradali. Cijelu jesen, sve do tog kobnog 19. studenog Nadin se herojski branio. A 32 godine poslije - mimohod, poštovanje i ljubav. 

Danas je održan svečani mimohod, svetu misu te polaganje vijenaca i svijeća za sve žrtve kod spomenika u Nadinu. Među prisutnima bili su članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i civilla, izaslanik predsjednika Hrvatskoga Sabora Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH Šime Erlić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić, izaslanik ministra obrane Miroslav Zekušić, izaslanik Zadarske županije Šime Vicković, gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, ratni zapovjednik Milan Bašić, Hrvoje Šarić i Hrvoje Marić iz Grada Zadra, te brojni drugi.

Okupljeni su poslali snažnu poruku da se žrtve nikad neće zaboraviti te da će se sjećanje na hrabre ljude iz Nadina njegovati kroz generacije.

Imamo odgovornost ne zaboraviti sve što se dogodilo

„Prisjećamo se svih stradalih, njihovih obitelji te svih hrvatskih branitelja i velike žrtve koju su podnijeli za slobodnu Hrvatsku. Mi danas možemo uživati plodove te slobode, živjeti nikad bolje i slobodnije unutar Europske unije i unutar zemalja članica koje su najrazvijenije, ali upravo zato imamo još veću odgovornost ne zaboraviti sve ono što se dogodilo. Nakon veličanstvenog obilježavanja u Vukovaru i u Škabrnji s nikad većim brojem ljudi, hrvatski narod je jasno stao u zajedništvo obilježiti izuzetno važne datume stradanja i pokloniti se žrtvi. Svi se moramo toga prisjetiti i uvijek znati što je to značilo za Hrvatsku, a i što to znači danas. To je važno i zbog mlađih generacija koje se nisu ni rodile za vrijeme rata - važno je da znaju što se ovdje dogodilo i da je današnja sloboda skupo plaćena te da su naši mještani i sugrađani dali svoje živote za nju. Neka im je vječna hvala i slava“, poručio je Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Sjećanje na teške trenutke Domovinskog rata u Nadinu ne blijedi, već se prenosi s generacije na generaciju. Obilježavanje 32. obljetnice stradanja civila i branitelja u Nadinu svjedoči o poštovanju prema prošlosti i prema žrtvi podnesenoj za slobodu.

Foto: Luka Jeličić/Zadarski list


 

Pisane vijesti