Sjećanje na velebitske junake

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Rizvanuša_Velebitskim junacima/054A8901.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Kod spomen-obilježja Velebitskim junacima danas je odana počast žrtvi 26 pripadnika specijalne policije koji su poginuli na području Velebita u Domovinskom ratu 

Kod spomen-obilježja Velebitskim junacima u Rizvanuši kraj Gospića, danas je održana svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća u znak počasti poginulim pripadnicima specijalnih jedinica policije.

Vijence su položile obitelji poginulih specijalaca te brojna izaslanstva udruga specijalnih postrojbi policije, hrvatski branitelji te državna izaslanstva.

U ime Hrvatskog sabora vijence i svijeće je položila Jasna Orešković Brkljačić, izaslanica predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i zamjenica župana Ličko-senjske županije.

U ime Vlade Republike Hrvatske počast su odali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, general-bojnik Željko Živanović, savjetnik ministra obrane, Vedran Augustinović, zapovjednik Zapovjedništva za intervencije, Mate Bilobrk, zapovjednik ATJ Lučko, Josip Mihaljević, savjetnik ministra, te Zoran Zdunić, načelnik PU ličko-senjske.

Počast su odali i predstavnici Ličko-senjske županije, Primorsko-goranske županije, Grada Gospića, te građani okupljeni u čast poginulim pripadnicima postrojbi specijalne policije. 

U ljeto 1992. godine, Specijalna policija Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počela je zauzimati ključne vojnostrateške položaje na Velebitu radi formiranja baza. U sklopu akcija Poskok 1 i Poskok 2, uspostavljena je linija obrane južnog Velebita na potezu Rizvanuša-Visočica-Struge-Ivine vodice-Vlaški grad-Dušice-Libinje-Bukva, u ukupnoj dužini od preko 120 kilometara. Time je spriječen neprijateljski prolaz prema Zadru i Karlobagu, čime je onemogućeno ostvarivanje velikosrpske ideje o granici Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Istovremeno, stvorena je čvrsta obrambena crta koja je omogućila kvalitetnu pripremu za vojno-redarstvene operacije Maslenica, Medački džep i Oluja.

Na tom putu, živote je izgubilo 26 pripadnika Specijalne jedinice policije. Specijalci, koji su bili ključni u svim operacijama, svojim su nadljudskim naporima svladavali teško prohodni teren i borili se s neprijateljem na Velebitu.

U spomen na njih u Rizvanuši je 2017. godine podignuto spomen-obilježje Velebitskim junacima, čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja. 

Današnja svečanost protekla je u znaku sjećanja i zahvalnosti prema velebitskim junacima, čije su žrtve temelj sigurnosti i slobode Republike Hrvatske.

Izvor: Lika-online

Pisane vijesti