Sastanak uoči Međunarodnog dana nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Kolovoz/Međunarodni dan nestalih osoba/VRH_9467.jpg
  • Slika
  • Slika

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. kolovoza 2019. u Vinkovcima održan je sastanak s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

U četvrtak, 29. kolovoza 2019. godine, predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je članove Upravnog odbora Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Sastanku je, uz predsjednika Vlade, nazočio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Na sastanku je analizirana dosadašnja suradnja, analizirane su aktivnosti koje provodi Ministarstvo hrvatskih branitelja te su dogovoreni budući koraci u pronalasku osoba nestalih tijekom Domovinskog rata. Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavit će predano raditi na daljnjem razvoju resursa i unaprjeđenju metodologije svojega rada.

Temeljna prepreka značajnijem napretku u rješavanju slučajeva nestalih osoba nedostatak je točnih informacija o nestalim osobama i grobnim mjestima. Ključ svakog značajnijeg napretka jest raspolaganje valjanim i točnim informacijama, a ključni mehanizam - bilateralna suradnja s državama koje raspolažu navedenim saznanjima, u konkretnom slučaju suradnja Republike Srbije u rasvjetljavanju sudbina nestalih osoba.

Ministar Medved istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske u svakoj prigodi inzistira na podacima o nestalim osobama od Republike Srbije te će nastaviti kako bi se riješilo ovo najvažnije humanitarno pitanje.

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba, ministar Medved pozvao je sve one koji imaju informacije o nestalim osobama da ih dostave nadležnim tijelima kako bi obitelji nestalih, nakon 28 godina, konačno pronašle mir.

Republika Hrvatska još uvijek traga za traženje za 1.481 osobom nestalom tijekom Domovinskog rata te je aktualno 411 zahtjeva za traženjem posmrtnih ostataka poginulih osoba, što ukupno čini 1.892 neriješene sudbine državljana/građana Republike Hrvatske iz Domovinskoga rata.
 

Foto: Vlada RH
 



Pisane vijesti