Sastanak tijela Republike Hrvatske i Republike Srbije nadležnih za traženje nestalih osoba

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Medjunarodni dan nestalih/HN20200830700213.JPG
Dana 23. listopada 2020. godine, u Beogradu je održan sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na čelu s predsjednikom Povjerenstva i državnim tajnikom u Ministarstvu hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem te Komisije za nestala 'lica' Vlade Republike Srbije na čelu s predsjednikom Komisije Veljkom Odalovićem.

Sastanku su nazočili i predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave pitanjem nestalih osoba - Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK), Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).

Dnevni red sastanaka obuhvatio je pitanja unaprjeđenja pravnog okvira suradnje, uz razmatranje ostalih pitanja ključnih za intenziviranje međudržavne suradnje.

Čelnici nadležnih državnih tijela za traženje nestalih osoba obje države naglasili su svoju posvećenost rješavanju pitanja nestalih osoba kao prioritetnog humanitarnog pitanja od neprocjenjive važnosti za članove obitelji nestalih, ali istodobno i pitanja od velike važnosti za daljnje jačanje dobrosusjedskih odnosa, vraćanje povjerenja i promicanja ljudskih prava u međudržavnim odnosima.

Na sastanku su čelnici nadležnih državnih tijela za traženje nestalih osoba predstavili trenutno stanje u vezi s procesom traženja nestalih osoba te podijelili stajališta o nadležnosti i standardima u njihovom traženju. U tom je smislu Povjerenstvo Vlade Republike Hrvatske za osobe nestale u Domovinskom ratu najavilo objavljivanje novog izdanja "Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske".

U nastavku sastanka obje su strane izvijestile o poduzetim aktivnostima u odnosu na prethodno preuzete obveze, a posebna pozornost posvećena je otvorenim pitanjima.

Ocijenjeno je kako nije postignut zadovoljavajući napredak u rješavanju otvorenih pitanja te je potrebno uložiti dodatne napore s obje strane kroz konkretne mehanizme za buduću suradnju s ciljem njihova rješavanja.

Kako bi riješila određene slučajeve nestalih osoba, Komisija za nestala 'lica' Vlade Republike Srbije dostavila je dostupne podatke koji će biti predmetom provjere u nadolazećem razdoblju.

Nadalje, dogovorene su predstojeće aktivnosti, zajedničko izviđanje mjesta mogućih grobnica, ubrzanje procesa ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka žrtava na području obje države, a s ciljem poboljšanja pravnog okvira suradnje očekuje se i održavanje radnog sastanka kroz sljedećih 30 dana.

U skladu sa značajem koje pitanje nestalih osoba ima za članove obitelji koji su ostali iza nestalih, ali i društva u cjelini, obje su strane usuglasile kako će nastaviti poduzimati sve napore kako bi se rasvijetlila sudbina preostalog broja neriješenih slučajeva nestalih osoba.
 

Foto: Ilustracija/HINA

Pisane vijesti