Sastanak sudionika projekta "Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata"

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/sastanak - digitalizacija/WhatsApp Image 2024-01-05 at 17.36.59.jpeg
  • Slika
  • Slika

"Nakon što su hrabri hrvatski branitelji obranili svoju domovinu, ova generacija ima obvezu trajno sačuvati hrvatsku povijest i istinu o Domovinskom ratu", istaknuo je ministar Medved

U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas je održan sastanak s partnerima u provedbi projekta „Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata“, predstavnicima Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova. 

Projekt "Digitalizacija arhivskog gradiva iz Domovinskog rata" je pokrenut u rujnu 2017. godine s ciljem ubrzavanja ostvarivanja statusa i statusnih prava hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata stvaranjem jedinstvene baze te očuvanja iznimno vrijednog arhivskog gradiva iz Domovinskog rata kako bi se očuvala povijesna istina za sve buduće generacije.

Sastanak je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz nazočne državne tajnike Darka Nekića i Špiru Janovića.

Na sastanku su predstavljene aktivnosti odrađene u sklopu uspješne prve faze projekta te aktivnosti koje će se provoditi u drugoj fazi provedbe projekta. 

Prva faza projekta, ukupne alokacije 10,82 mln EUR, sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, a provodila se do kraja 2023. godine. 

U sklopu prve faze uspostavljen je terenski rad na obradi arhivskog gradiva iz Domovinskog rata, obrađeno je više od 16 milijuna dokumenata, razvijen je informacijski sustav, nabavljena je pripadajuća informatička oprema i ubrzani su poslovni procesi u partnerskim institucijama, čime su ispunjeni svi projektni pokazatelji. 

Druga faza projekta prijavit će se na natječaj u svrhu nastavka sufinanciranja projekta sredstvima EU. 

Ministar Medved istaknuo je izuzetnu kompleksnost projekta koji se sastoji od uspostavljanja formalno-pravnog i financijskog okvira za provedbu, uspostavljanja rada na lokacijama na kojima se nalazi arhivsko gradivo iz Domovinskog rata, informatičke i stručne razine, a uz osiguravanje najviše razine informacijske sigurnosti. 

Ministar je zahvalio prisutnim predstavnicima partnerskih institucija te svima koji sudjeluju u ovom projektu te je istaknuo važnost intenziviranja suradnje na provedbi druge faze projekta kako bi se smanjili projektni rizici te osigurao uspješan završetak cjelokupnog projekta, odnosno digitalizacija svog relevantnog gradiva iz Domovinskog rata.

Predstavnici MORH-a i MUP-a izvijestili su prisutne o spremnosti njihovih institucija za aktivno sudjelovanje u nastavku projekta.

"Nakon što su hrabri hrvatski branitelji obranili svoju domovinu, ova generacija ima obvezu trajno sačuvati hrvatsku povijest i istinu o Domovinskom ratu", zaključio je ministar Medved.

Pisane vijesti