Održan sastanak s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH i predstavnicima udruga pripadnika Hrvatskog vijeća obrane

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/FOTOGRAFIJE/sastanak HVO/WhatsApp Image 2024-01-05 at 14.46.44.jpeg
  • Slika

Predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HVO-a predstavljene su zakonske izmjene koje se odnose na pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji, a koje su stupile na snagu od 1. siječnja 2024. Nazočni su izrazili zadovoljstvo zakonskim izmjenama i suradnjom s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas je održan sastanak na kojem su predstavljene izmjene i dopune Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koje su stupile na snagu 1. siječnja 2024., a kojima se zaokružio proces proširenja prava pripadnicima HVO-a.

Sastanak je predvodio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, uz nazočne državne tajnike Darka Nekića i Špiru Janovića, ravnatelja Uprave za pravne i stambene poslove Željka Motika, zamjenika ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivu Bulaju, ministra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Županije Zapadnohercegovačke Mladena Begića, predstavnike Hrvatskog dokumentacijskog centra Domovinskog rata u BiH, Zaklade za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije te predstavnike braniteljsko-stradalničkih udruga.

Na sastanku su predstavljene izmjene Zakona kojima se daje mogućnost podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu svim ratnim vojnim invalidima HVO-a po osnovi bolesti i ozljede te ostale izmjene koje se odnose na pripadnike HVO-a i članove njihovih obitelji.

Ministar Tomo Medved istaknuo je kako je ova zakonska izmjena završetak procesa proširenja prava pripadnicima HVO-a započetog 2017. godine. Istaknuo je da su sve institucije spremne za potpunu implementaciju novih zakonskih rješenja i zahvalio je nazočnima na dugogodišnjem partnerstvu i suradnji te učinjenim naporima da se pronađu rješenja za izazove s kojima se suočavaju branitelji HVO-a i članovi njihovih obitelji.

Zamjenik ravnatelja HZMO-a Ivo Bulaja istaknuo je da je HZMO spreman za provedbu Zakona te da je održana edukacija djelatnika područnih službi.

Predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine i HVO-a izrazili su zadovoljstvo održanim sastankom, novim Zakonom te partnerskim i prijateljskim odnosom koji traje od početka mandata ministra Tome Medveda.

Pisane vijesti