Sastanak s predstavnikom Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane SAD-a

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Travanj/slika 1.jpg

gosp. Niall Brannigan direktor je američke Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane SAD-a zadužen za Europu i Mediteran

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić, ujedno čelnik Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja održao je u ponedjeljak, 29. travnja 2019. godine, sastanak s gosp. Niallom Branniganom, direktorom za Europu i Mediteran Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država. Operativni sastanak održan je na teme planiranih aktivnosti na području suradnje obuhvaćene nedavno potpisanim Memorandumom o suradnji.

Na sastanku su razmijenjena saznanja i informacije o grobištima na području Republike Hrvatske, na kojima se potencijalno nalaze posmrtni ostaci američkog osoblja stradalog tijekom Drugog svjetskog rata. Ovom prilikom, još je jednom naglašena suradnja i potpora između Ministarstva hrvatskih branitelja i američke strane.

Pomoćnik ministra Sučić zahvalio je Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj potpori i suradnji te naglasio stratešku važnost ovog odnosa u kojem Republika Hrvatska razmjenom znanja i iskustava dodatno razvija i osnažuje Hrvatski model traženja nestalih osoba

Podsjećamo kako su Memorandum o suglasnosti u provođenju postupaka istraživanja, pronalaženja i prijenosa posmrtnih ostataka osoblja Sjedinjenih Američkih Država nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata 13. studenog 2018. godine u Zagrebu potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Kelly McKeague, direktor američke Agencije za pronalaženje ratnih zarobljenika/nestalih u akciji Ministarstva obrane SAD-a čime je definiran oblik suradnje na ovom području.
 

Pisane vijesti