Sastanak predstavnika Uprave za zatočene i nestale i Međunarodnog odbora Crvenoga križa

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_7017.JPG

Rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba primjerni je model svim državama koje se suočavaju s ovim kompliciranim humanitarnim pitanjem

Radi daljnjeg unaprjeđenja u traganju za nestalim osobama u petak, 20. travnja 2018. godine, u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić susreo se s regionalnim koordinatorom Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK) za nestale osobe, gospodinom Fabienom Bourdierom.

Uvažavajući pitanje nestalih osoba kao prije svega humanitarno i civilizacijsko pitanje, Sučić i Bourdier, osvrnuli su se na nedavne susrete Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s glavnim direktorom Međunarodnog odbora Crvenog križa Yvesom Daccordom, prilikom kojih se razgovaralo o načinima na koje MOCK može pridonijeti pronalasku nestalih osoba.

Na sastanku se detaljnije raspravljalo o inicijativi MOCK-a kojoj je prvenstvena intencija u predstojećem petogodišnjem razdoblju pomoći državama jugoistočne Europe koje su se susrele s problemom nestalih osoba u intenziviranju potrage, razmjenjujući informacije i dokumentaciju koja bi mogla pridonijeti rasvjetljavanju njihove sudbine. Gospodin Bourdier istaknuo je modalitete za implementaciju ove inicijative. Prvenstveno, riječ je pristupu arhivama različitih međunarodnih organizacija koje su bile prisutne na ovim područjima tijekom i nakon oružanih sukoba 90-ih godina, kojima MOCK kao neovisna, nepristrana i neutralna organizacija ima pristup, a rezultate analize arhiva spreman je podijeliti s relevantnim institucijama koje se bave traganjem za nestalim osobama kao što je Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

MOCK je spreman i na razmjenu iskustava i znanja relevantnim hrvatskim ustanovama u području forenzičkih znanosti vezanih uz pitanje neidentificiranih posmrtnih ostataka. U ovom području, MOCK može pružiti dodatnu pomoć, putem mreže koja je aktivna u cijelom svijetu, u prikupljanju referentnih uzoraka nužnih za identifikaciju metodom analize DNA od članova obitelji nestalih osoba koji do sada nisu dali krv, prvenstveno zbog odlaska u inozemstvo tijekom Domovinskog rata.

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić pozdravio je inicijativu MOCK-a kao i svaku drugu inicijativu čija je intencija prvenstveno humanitarne naravi i kojoj je primarni cilj pomoć u rješavanju najteže posljedice oružanih sukoba – pitanja nestalih osoba. Glede inicijative, pomoćnik Sučić je naglasio značaj razumijevanja i prihvaćanja posebnoga statusa Republike Hrvatske koja je napravila velik iskorak po pitanju prihvaćanja međunarodnih standarda što se vidi u njenom članstvu u EU, NATO-u. Uvažavajući i Memorandum o suglasnosti s MOCK-om iz 2006. godine, dodao je kako očekuje da će implementacija ove inicijative biti utemeljena na partnerskim i ravnopravnim odnosima Uprave za zatočene i nestale i MOCK-a.

Predstavnik MOCK-a je naglasio kako rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja na rasvjetljavanju sudbine nestalih osoba smatra primjernim modelom svim državama koje se suočavaju s ovim kompliciranim humanitarnim pitanjem te kako se i u budućnosti nada dobroj suradnji Uprave i MOCK-a.

Pisane vijesti