Sahranjen general Pavao Miljavac

  • Slika /Dokumenti 2022/psx_20221209_143249.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„U svemu što je u životu radio vodio se ljubavlju prema Hrvatskoj za koju dao nemjerljiv doprinos, kao vojnik i političar“, istaknuo je ministar Medved u oproštajnom govoru na posljednjem ispraćaju generala Miljavca

General zbora Pavao Miljavac, koji je preminuo 6. prosinca 2022., sahranjen je  9. prosinca na mjesnom groblju u Novigradu na Dobri, a uz obitelj, rodbinu i prijatelje posljednjem ispraćaju i pokopu nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera HV-a admiral Robert Hranj te bivši ministri obrane i načelnici Glavnog stožera, izaslanici predsjednika Republike i Hrvatskog sabora, saborski zastupnici, čelnici Karlovačke županije i Duge Rese, rodnoga grada generala Miljavca, pripadnici Hrvatske vojske i policije, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora i drugih braniteljskih udruga, kao i brojni drugi.

Biranim riječima od bivšeg načelnika Glavnog stožera OSRH i ministra obrane te saborskog zastupnika i počasnog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, oprostio se ministar Medved, koji je izrazio sućut u ime Vlade i svoje osobno.

„Danas se opraštamo od generala Miljavca, kojega će generacije pamtiti kao jednog od simbola Domovinskog rata, generala pobjedničke Hrvatske vojske. Život su mu krasile vrline: iskrenost, hrabrost i odlučnost“, rekao je ministar Medved, dodavši da se u svemu što je u životu radio vodio ljubavlju prema Hrvatskoj za koju dao nemjerljiv doprinos, kao vojnik i političar, a neizbrisiv trag ostavio je i kao predsjednik  Hrvatskog generalskog zbora.

„Teško je pronaći prave riječi, jer je tugu i prazninu nemoguće nadomjestiti. Ono što možemo danas, sutra i ubuduće jest pružiti utjehu i podršku Pavlovoj obitelji, čuvajući sjećanje na njegov život, ratni put i ogroman doprinos u stvaranju Hrvatske“, poručio je Medved, kao i da ime Pavla Miljavca ostaje trajno zabilježeno u našoj povijesti, u temeljima hrvatske države, u ustroju i stvaranju Hrvatske vojske i razvoju obrambenog sustava.

Istaknuo je da je general Miljavac bio uvijek uzdignute glave, uspravan, ustrajan i dosljedan, beskompromisan, velik u djelima, te da je u svemu što je radio ostavio neizbrisiv trag, na ponos svojoj obitelji i domovini, kao i da je ostavio naslijeđe koje će i budući naraštaji baštiniti, uputivši na kraju riječi zahvale:

„Hvala ti na istinskom domoljublju, na nesebičnom sudjelovanju u obrani domovine. Hvala ti, dragi generale, na promicanju zajedništva, vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskih branitelja kao temelja hrvatske države za koju si se borio. Hvala ti na ustrajnom i napornom radu. Smireno i dostojanstveno, časno i predano, ustrajno i vjerno služio si domovini i bio odan obitelji“.  

Sprovodni obred i misu zadušnicu u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je vojni ordinarij, biskup Jure Bogdan, uz prigodno sudjelovanje Klape HRM-a Sv. Juraj, a uz grob generala Miljavca posljednji pozdrav uputio mu je mjesni župnik i obiteljski prijatelj pater Filip Vicić. Nakon sprovoda koji je održan uz najviše vojne počasti, zastavu RH udovici preminuloga generala uručio je general Perica Turalija.

Među onima koji su držali počasnu stražu uz lijes pokojnoga generala bili su i pripadnici 137. brigade HV-a kojima je Miljavac bio ratni zapovjednik, te članovi Lovačkog društva „Šljuka“ Prilišće, čiji je bio dugogodišnji član.

Komemoraciji za generala Miljavca, održanoj 8. prosinca u Domu HV-a „Zvonimir“ u Ministarstvu obrane, nazočio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, a uz njega je bio i ministar Medved.

FOTO: MORH

Pisane vijesti