Rezultati tjednih terenskih istraživanja na području Zagreba

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Cadaver pas vodoravna.jpg

Na lokaciji Zlodijev Breg zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 35 osoba, a započelo je i probno iskapanje na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice, dok je na ostalim lokacijama teren pretražen cadaver psima i georadarom.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavila je, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, s terenskim aktivnostima istraživanja, probnih iskapanja i ekshumacija na području podsljemenske zone u Zagrebu na lokacijama Zlodijev Breg, Kod Marije-Bjelčenice, Strmec-Pustodol i Zdenčec.
 
Terenske aktivnosti podijeljene su u više faza rada i nalaze se u različitom stupnju provođenja terenskog istraživanja, zavisno o lokaciji. U fazi koja je započela u ponedjeljak, 23. travnja 2018. godine, nastavilo se s ranije započetim ekshumacijama na lokaciji Zlodijev Breg pri čemu su zasad ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 35 osoba, a lokacija se još uvijek nalazi u postupku aktivne obrade.
 
Tijekom proteklog tjedna započelo je i probno iskapanje na lokaciji Kod Marije-Bjelčenice kako bi se utvrdilo postoji li u njoj masovna grobnica s posmrtnim ostacima. Do sada posmrtni ostaci nisu pronađeni, no lokacija je još uvijek u postupku aktivne obrade.
 
Svi posmrtni ostaci ekshumirani tijekom prošlotjednih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripremu za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno sahranu.
 
Kako bi se precizirale mikrolokacije masovnih grobnica na lokacijama Strmec-Pustodol i Zdenčec, provedena su terenska pretraživanja cadaver psima, dok je za lokaciju Kod Marije-Bjelčenice utvrđeno da nije pogodna za takvu vrstu pretraživanja terena. Cadaver psi su specijalno obučeni psi za traganje za posmrtnim ostacima i takvo pretraživanje terena jedna je od standardnih poluga koja se koristi unutar hrvatskog modela traženja nestalih osoba.
 
Započete aktivnosti probnih iskapanja i ekshumacija nastavljaju se, kao i proteklih tjedana, punim intenzitetom i u tjednu od 2. svibnja paralelno na više lokacija. Terenske aktivnosti započele su 9. travnja 2018. godine i provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja Uprave za zatočene i nestale. U sklopu terenskih istraživanja na području Grada Zagreba, na lokaciji Savska 77, u subotu 28. travnja 2018. godine obavljen je pregled terena georadarom kao nastavak započetih aktivnosti u ožujku.
 
O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obavještavati javnost.
 

Pisane vijesti