Rezultati provedenih terenskih istraživanja, iskapanja i ekshumacija u Dalmaciji

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/2 Veljača/UZZN - splitska i šibenska/Mokropolje_općina Ervenik   0005.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja je u razdoblju od 12. do 21. veljače 2018. godine, u suradnji s nadležnim županijskim državnim odvjetništvima, nadležnim policijskim upravama i predstavnikom Odjela za patologiju KBC Split, organizirala je i provela terenska istraživanja probnim iskapanjima te ekshumacijama žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Aktivnosti su  provedene na području Splitsko-dalmatinske županije na lokaciji Ćorina jama u Općini Dugopolje te na području Šibensko-kninske županije na lokacijama Mokro Polje u Općini Ervenik i Cetina – predio Suho Polje u Općini Civljane, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a nastavak su prethodno provedenih postupaka i radnji istraživanja, prikupljanja podataka i arhivske građe, terenskog opažanja, mjerenja te kartiranja Uprave za zatočene i nestale.
 
Usporedno su provedeni i terenski izvidi te snimanja iz zraka lokacija mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobišta na području Splitsko-dalmatinske županije na četiri lokacije i Šibensko-kninske županije na tri lokacije.
 
Probnim iskapanjem i pronalaskom posmrtnih ostataka žrtava potvrđene su dvije lokacije: Ćorina Jama u Općini Dugopolje gdje su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe te na području Općine Ervenik gdje su se probna iskapanja provodila na dvije mikrolokacije. Na mikrolokaciji Mokro Polje ekshumirani su posmrtni ostaci 14 osoba, dok su na mikrolokaciji Kod groblja Kanaziri ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe.
 
Lokacije Prklje-Subotići  i Kod crkve Sv. Mihovila u Općini Ervenik nisu potvrđene pronalaskom posmrtnih ostataka te se nastavlja s prikupljanjem saznanja za daljnja istraživanja.
 
Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na daljnju obradu na Odjel za patologiju u KBC-a Split.
 
U ovoj fazi istraživanja nisu potvrđena do sada prikupljena saznanja na lokaciji Cetina – predio Suho Polje u Općini Civljane, stoga se nastavlja s istraživanjem.
 
Iako je bilo najavljeno speleološko istraživanje na lokaciji Jama Kamenjarka u Gradu Benkovcu, zbog novonastalih iznimno loših meteoroloških uvjeta ono nije provedeno, već će mu se pristupiti pristupiti po stjecanju povoljnijih vremenskih uvjeta.
 
Paralelno s koordiniranjem aktivnosti terenskih istraživanja na terenu, pomoćnik ministra Stjepan Sučić sastao se i s gradonačelnicima gradova Drniša i Benkovca te načelnikom Općine Promina. Sastanci su održani s ciljem što kvalitetnije implementacije odredbe Zakona koja se odnosi na nadležnost jedinice lokalne samouprave, obzirom da su upravo te jedinice, kao i Grad Zagreb, na čijem su području pronađeni posmrtni ostaci vojnika, žrtava rata i žrtava poslijeratnog razdoblja, dužni osigurati odgovarajuće mjesto za njihovo trajno zbrinjavanje. Sučić se sastao i s ravnateljem Parka prirode Vransko jezero radi prikupljanja i razmjene saznanja o mogućim mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica te dijela odgovornosti vezane uz lokaciju Jama Kamenjarka.
 
Zahvaljujemo svim građanima na suradnji i dostavljenim informacijama te korisnim saznanjima.
 
Ujedno, pozivamo sve hrvatske građane, vlasnike ili posjednike zemljišta te fizičke i pravne osobe, kada na zemljištu u svom vlasništvu ili posjedu obavljaju bilo kakve infrastrukturne, urbanističke i arheološke radove ili ostale pripremne radove na gradilištima i intervencijama u zemljištu, a pronađu posmrtne ostatke osoba za koje se prema procjeni starosti može razumno pretpostaviti da su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja, da u duhu humanosti, pravde i pijeteta, bez odgode i odmah obustave radove i obavijeste Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te nadležnu policijsku upravu Ministarstva unutarnjih poslova.
 
Više informacija o mogućnosti dostave saznanje potražite ovdje.

Pisane vijesti