Bolja suradnja između Hrvatske i Bosne i Hercegovine na području prava braniteljske populacije

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/2 Veljača/BiH Federacija sastanak/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u srijedu, 21. veljače 2018. godine, održan je sastanak s izaslanstvom Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Na sastanku se razmatrala inicijativa za izmjenama i dopunama Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske o suradnji na području prava stradalnika rata u Bosni i Hercegovini koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane i članova njihovih obitelji.

Ministar hrvatskih branitelja izaslanstvu Federacije BiH predstavio je novi Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji koji je stupio na snagu 14. prosinca 2017. godine, s posebnim osvrtom na prava pripadnika HVO-a, izloživši im pobliže niz pozitivnih pomaka koji su na tom području doneseni. Naglasio je kako je važno uspostaviti kontrolu nadzora nad svim procesima i uspostaviti model razmjene podataka o braniteljskoj populaciji kroz otvorenu komunikaciju te razmjenu mišljenja i ideja.

S time se složio i federalni ministar za pitanja boraca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević konstatirajući kako je svima u Federaciji Bosne i Hercegovine u interesu da pripadnici Hrvatskog vijeća obrane koriste sva svoja prava zajamčena ovim Ugovorom te kako je nužno izbjeći bilo kakvu mogućnosti dvostrukog korištenja prava.

Državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić upoznala je izaslanstvo Federacije s programima i projektima koje Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi u okviru projekata financiranih iz sredstava Europske unije, ukazavši na mogućnosti bilateralne suradnje u korist braniteljske populacije iz obiju zemalja.

Izaslanstvo Federacije Bosne i Hercegovine zahvalilo je ministru hrvatskih branitelja na pozivu, prijedlozima, razumijevanju te partnerskom i prijateljskom odnosu zaključivši kako će poduzeti potrebne korake, uključivši i uspostavu radnih tijela za pripremu konkretnih rješenja, kako bi predloženi modeli suradnje bili realizirani u što skorijem roku. „Pomoć braniteljima je nužna, bez obzira odakle ona dolazi“, zaključio je savjetnik Predsjednika Federacije BiH Pavo Šljivić.

Uz resornog federalnog ministra Salka Bukvarevića koji je predvodio izaslanstvo, sastanku su nazočili pozivu ministra hrvatskih branitelja odazvali su se i savjetnik Predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Pavo Šljivić, savjetnik Potpredsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Advan Akeljić, pomoćnici ministra Martin Frančešević i Elvir Međuseljac, ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata u Zapadnohercegovačkoj županiji Mladen Begić te član Kabineta ministra Adnan Mujčić.

Uz državne tajnike Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Vukića i Nevenku Benić te pomoćnike ministra Medveda, sastanku je nazočio i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova za međunarodnopravne poslove Toma Galli koji je iskazao zadovoljstvo inicijativama predloženima na sastanku te naglasio kako Ministarstvo vanjskih i europskih poslova za svaku pomoć stoji na raspolaganju.

Pisane vijesti