Radna skupina UN-a za prisilne ili nedobrovoljne nestanke

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/IMG-20200213-WA0018.jpg

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić sastao se s članovima Radne skupine UN-a za prisilne ili nedobrovoljne nestanke u sklopu 120. redovne sjednice održane u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi

Predsjednik Povjerenstva Vlade Republike za osobe nestale u Domovinskom ratu i čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić, 13. veljače 2020. godine, sastao se s članovima Radne skupine UN-a za prisilne ili nedobrovoljne nestanke u sklopu 120. redovne sjednice održane u Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi.

Uz pomoćnika ministra, sastanku su bili pridruženi i članovi Stalne misije Republike Hrvatske pri Uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, stalna predstavnica dr.sc Vesna Batisić Kos te članovi diplomatske misije.

S osvrtom na zadnji održani sastanak u Sarajevu 15. veljače 2019. godine, pomoćnik ministra Stjepan Sučić predstavio je članovima Radne skupine ostvarene rezultate u procesu traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu te jednu od najznačajnijih odluka u mandatu ministra Tome Medveda za uspostavljanjem pravnog okvira s ciljem normiranja procesa traženja osoba nestalih u Domovinskom ratu, koji je rezultirao donošenjem Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Naglašena je i standardizacija Hrvatskog modela za traženje nestalih osoba te daljnja ulaganja Vlade Republike Hrvatske koja je odobrila dodatna financijska sredstva za opremanje Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku najsuvremenijom opremom u procesu obrade i identifikacije posmrtnih ostataka.

Pomoćnik ministra Stjepan Sučić ponovio je kako je i dalje temeljni problem u rješavanju preostalog broja nestalih osoba nedostatak vjerodostojnih informacija, no kako Uprava za zatočene i nestale kontinuirano poduzima napore kako bi se članovima obitelji nestalih pružila istina o sudbini njihovih najbližih.

Posebno je naglasio kako je za učinkovito traženje nestalih osoba težište daljnje jačanje bilateralne suradnje, a u slučaju Republike Hrvatske, posebno one s nadležnim tijelima Republike Srbije.

Članovi Radne skupine zahvalili su pomoćniku ministra na sudjelovanju na 120. sjednici Radne skupine te su posebno pozdravili donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, uz dostignute standarde Republike Hrvatske u traženju nestalih osoba, navodeći kako su isti primjer drugim državama koje se suočavaju s nestancima svojih državljana.
 
Podsjetimo, Radnu skupinu za prisilne ili nedobrovoljne nestanke osnovala je UN-ova Komisija za ljudska prava 1980. godine kako bi pomogla obiteljima u rješavanju sudbine njihovih nestalih članova.
Svojim mandatom Radna skupina pruža pomoć u provedbi Deklaracije Ujedinjenih naroda o zaštiti svih osoba od prisilnog nestanka. Ovu Radnu skupinu čini pet neovisnih stručnjaka iz svih dijelova svijeta: predsjedavajući izvjestitelj je g. Luciano A. Hazan (Argentina), potpredsjednik je g. Tae-Ung Baik (Republika Koreja), a ostali članovi su gđa Houria Es-Slami (Maroko), g. Bernard Duhaime (Kanada) i g. Henrikas Mickevicius (Litva).

Pisane vijesti