Provode se terenska istraživanja na području podsljemenske zone

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/4 Travanj/Podsljemenska zona - ekshumacije/2SR Gračani-Obernjak   0003.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja nastavilo je s terenskim aktivnostima probnih iskapanja i ekshumacija na području podsljemenske zone u Zagrebu

Ministarstvo hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija koje obavljaju poslove iz svog djelokruga rada, nastavilo je s terenskim aktivnostima probnih iskapanja i ekshumacija na području podsljemenske zone Grada Zagreba, na lokacijama Obernjak, Gračani-Banjaluka, Zlodijev Breg i Peščenka.

Navedene lokacije su u različitom stupnju provođenja terenskog istraživanja pa su istraživanja u podsljemenskoj zoni podijeljena u više faza rada.

Ova faza terenskih aktivnosti koja uključuje probna iskapanja i ekshumacije, započela je u ponedjeljak, 9. travnja 2018. godine na četiri lokacije - Obernjak, Gračani-Banjaluka, Zlodijev Breg i Peščenka.

Na lokacijama Obernjak i Gračani-Banjaluka od 9. do 14. travnja 2018. godine provedeni su postupci ekshumacija na kojima se prethodno utvrdilo postojanje posmrtnih ostataka. Ekshumirani su posmrtni ostaci najmanje 64 osobe. Nakon provedbe postupaka ekshumacija, posmrtni ostaci su privremeno pohranjeni na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu do postupka njihove sahrane, a sve kako bi se omogućilo njihovo temeljeno pravo na dostojno vječno počivalište.

Na lokacijama Zlodijev Breg i Peščenka započete su terenske aktivnosti probnog iskapanja s ciljem utvrđivanja postojanja posmrtnih ostataka u njima. Zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 40 osoba te se lokacije još uvijek nalaze u obradi. Posmrtni ostatci bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu u svrhu stručne obrade, utvrđivanja broja žrtava, kao i drugih parametara potrebnih za obilježavanje lokacije (okolnosti stradavanja, kolektivni identitet žrtava, ako postoje uvjeti i osobni identitet žrtava).

Započete aktivnosti probnih iskapanja i ekshumacija nastavljaju se punim intenzitetom i u tjednu od 17. travnja 2018. godine paralelno na više lokacija.

Terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prikupljenih vlastitih istraživanja Uprave za zatočene i nestale.
O daljnjim rezultatima provedenih aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja pravovremeno će obaviještavati javnost.

U sklopu ovotjednih aktivnosti, u srijedu 11. travnja 2018. godine, pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao je u Gračanima terenski sastanak s predstavnicima gradske i loklane vlasti, župne zajednice i gračanskim udrugama koje se bave očuvanjem sjećanja na stradale žrtve u svrhu uspostavljanja trajnog partnerskog odnosa svih sudionika uključenih u projekt izgradnje grobnice-mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja za sve ekshumirane posmrtne ostatke sa područja Gračana.

Pisane vijesti