Održani sastanci s predstavnicima općina Plitvička Jezera i Udbina te crkvene zajednice

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Bager 2.JPG

Sastanci su održani s ciljem dogovora o lokaciji zajedničke grobnice u općini Plitvička jezera te definiranja aktivnosti vezanih za realizaciju Svehrvatskog groba u općini Udbina

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja i čelnik Uprave za zatočene i nestale, Stjepan Sučić održao je sastanke s predstavnicima općina Plitvička Jezera i Udbina te s predstavnicima crkvene zajednice.

Sastanku u općini Plitvička Jezera nazočili su načelnik općine Ante Kovač, slunjski dekan msgr. Mile Pecić te župnik župe Uzvišenja Svetog Križa velečasni Ivan Hodak. S predstavnicima jedinice lokalne samouprave razgovaralo se o lokaciji zajedničke grobnice na mjesnom groblju. U grobnicu bi se dostojno i trajno sahranili posmrtni ostaci žrtava stradalih za vrijeme Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koji su ekshumirani na području općina Plitvička Jezera i Rakovica tijekom 2017. godine. Dogovorena je međusobna podjela obaveza sukladno nadležnostima pojedinih uključenih tijela. Naime, jedinica lokalne samouprave dužna je, sukladno Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, osigurati mjesto trajnog zbrinjavanja, dok Ministarstvo hrvatskih branitelja preuzima cjelokupnu organizaciju same ceremonije posljednjeg ispraćaja u suradnji s lokalnom zajednicom i Crkvom. Ovom se prilikom pristupilo i terenskom izvidu prijedloga mikrolokacije za buduće postavljanje spomen-obilježja kojim bi se žrtvama Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja trajno odalo priznanje za podnesenu žrtvu i s kojom su se usuglasili svi uključeni u proces.

U općini Udbina pomoćnik ministra Stjepan Sučić je održao sastanak s načelnikom općine Josipom Seučekom, općinskim višim savjetnikom za investicije, razvojne programe i projekte Zlatkom Brkićem, predsjednikom udruge Svehrvatski grob, biskupom u miru msgr. Milom Bogovićem te članovima Upravnog odbora udruge. Sastanak je održan s ciljem definiranja i koordinacije daljnjih zajedničkih aktivnosti u svrhu realizacije Svehrvatskog groba, koje su u nadležnosti jedinice lokalne samouprave. Od samog početka Uprava za zatočene i nestale jedinici lokalne samouprave pruža sveobuhvatnu tehničku i stručnu podršku.

Foto: Ilustracija

Pisane vijesti