Proslavljena 25. obljetnica 5. Gardijske brigade „Sokolovi“

  • Slika /MHB MEDVED/10 listopad/25 obljetnica 5.GB Sokolovi/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, njegov pomoćnik Stjepan Sučić prisustvovao je u petak, 5. listopada 2017. godine, prigodnim svečanostima povodom 25. obljetnice 5. gardijske brigade „Sokolovi“ u Vinkovcima. 

Obljetnica je obilježena u nazočnosti  izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske Ante Deura, izaslanika predsjednika Vlade RH i župana Vukovarsko-srijemske županije Bože Galića, izaslanika ministra obrane, državnog tajnika Tomislava Ivića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, generala zbora Mirka Šundova, izaslanika i pomoćnika ministra hrvatskih branitelja Stjepana Sučića, ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskoga rata Vukovar Krunoslava Šeremeta i brojnih drugih uzvanika.

Okupljeni veterani 5. gardijske brigade nazočili su Svetoj misi za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, koju je u župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona služio monsinjor Tadija Pranjić. Održana je i svečana akademija "Sokol živi vječno", nakon čega je u vojarni 5. gardijske brigade "Slavonski sokolovi" polaganjem vijenca podno spomen-obilježja odana počast svim poginulim pripadnicima ove gardijske brigade.
 
Izaslanik ministra hrvatskih branitelja, njegov pomoćnik Stjepan Sučić, koji je ujedno bio i zapovjednik 5. gardijske brigade „Sokolovi“, ovom je prilikom podsjetio je kako je 5. listopada 1992. godine legendarna 204. A brigada preimenovana u 5. gardijsku brigadu te su joj pridružene postrojbe većinom s područja Slavonije - 108. brodska brigada, 109. vinkovačka brigada, 3. satnija (novogradiška), 122. đakovačka brigada, 123. požeška brigada, 132. našička brigada, pripadnici 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi. Istaknuo je kako je imao čast biti zapovjednikom 5. gardijske brigade koja je dala neizmjeran doprinos u Domovinskom ratu te kako danas ima čast djelovati u Ministarstvu hrvatskih branitelja čija je vizija da uloga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskoga rata u obrani Domovine bude trajno i dostojno vrednovana, a njihova žrtva nikad zaboravljena. U tom smislu, Ministarstvo hrvatskih branitelja je, u zajedništvu s udrugama proizašlim iz Domovinskoga rata, izradilo prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji kojega je Vlada Republike Hrvatske prihvatila na sjednici održanoj uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te uputila u Hrvatski sabor.

Ovom prilikom, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja posebno se osvrnuo na pitanje nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila, kao najtežu ratnu posljedicu veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku, među kojima je i značajan je broj pripadnika 5. gardijske brigade. „Polazeći od osjećaja za moralno, pravedno i prije svega humano, Republika Hrvatska će ustrajati na rješavanju sudbine svojih nestalih branitelja i civila, što je jedna od temeljnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja“, zaključio je Sučić.

Pisane vijesti