Obilježena 25. obljetnica udruge Hrvatska majka

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Hrv majka Vinkovci/vijenci3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Udruga Hrvatska majka iz Vinkovaca prva je osnovana udruga koja okuplja obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja u Republici Hrvatskoj i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja.

Pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca, Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Hrvatska majka iz Vinkovaca obilježila je, 12. listopada 2017. godine, 25. obljetnicu osnutka. Obljetnica je obilježena u nazočnosti  izaslanika Predsjednice Republike Hrvatske  i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske umirovljenog general-pukovnika Mile Ćuka, izaslanika predsjednika Hrvatskoga sabora, saborskog zastupnika Mladena Karlića, izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja, pomoćnika ministra Stjepana Sučića, gradonačelnika Grada Vinkovaca Ivana Bosančića, dušobrižnika obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja monsinjora Tadije Pranjića, predsjednice Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljane Alvir, ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci Branka Tomića te brojnih predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata.
 
Polaganjem vijenaca podno spomen-križa hrvatskih branitelja na gradskom groblju u Vinkovcima odana je počast svim poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u agresiji na Republiku Hrvatsku. Okupljeni članovi obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja te brojna izaslanstva nazočili su Svetoj misi za sve poginule i nestale hrvatske branitelje u župnoj crkvi Sv. Euzebija i Poliona, nakon čega je održan prigodni komemorativni skup.
 
U svome obraćanju okupljenim članovima obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, izaslanik predsjednika Vlade, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić istaknuo je kako su najteže posljedice veliko-srpske agresije na Republiku Hrvatsku prisutne i danas u našem društvu, poglavito u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja je pretrpjela najveća stradanja i razaranja. Na području te županije otkriveno je 56 masovnih i više stotina pojedinačnih grobnica. Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 2.074 žrtve od kojih su završno identificirani i dostojno sahranjeni posmrtni ostaci 1.846 hrvatskih branitelja i civila.

„Usprkos svim uloženim naporima i intenziviranju aktivnosti u proteklom razdoblju Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja još uvijek traga za 1.952 osobe, od kojih je 481 nestala i stradala na području Vukovarsko-srijemske županije. Ključni mehanizam za pronalazak nestalih hrvatskih branitelja i civila jest puna suradnja Republike Srbije u otkrivanju informacija o njihovoj sudbini“, istaknuo je Sučić i poručio kako će Republika Hrvatska ustrajati na rješavanju sudbine svih nestalih osoba, poglavito hrvatskih branitelja koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske državnosti.
 
Podsjetivši kako je Udruga Hrvatska majka iz Vinkovaca prva osnovana udruga koja je okupila obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i koja je od svog osnutka posvećena traženju nestalih hrvatskih branitelja, predsjednica Udruge Spomenka Kušić naglasila je kako će Udruga ustrajati na pronalasku još 33 nasilno odvedena i nestala hrvatska branitelja s područja Vinkovaca.
 
Potporu obiteljima nasilno odvedenih i nestalih hrvatskih branitelja i naporima u njihovom pronalasku, svojim obraćanjima su dali izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice hrvatskih Oružanih snaga, umirovljeni general-pukovnik Mile Ćuk, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić kao i ostali uzvanici.

I ovom prigodom, upućen je poziv svima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da ih s punim povjerenjem podijele s pravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.
 

Pisane vijesti