Proslavljen Dan branitelja Zagrebačke županije

  • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20220625-WA0019.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo, kazao je ministar Medved

Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije i obljetnica osnivanja 65. bataljuna ZNG-a obilježeni su 25. lipnja 2022. u Ivanić Gradu.

Svečano obilježavanje započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća poginulim braniteljima na spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu u Parku hrvatskih branitelja. U župnoj crkvi sv. Petra služena je misa zadušnica za  sve poginule i umrle hrvatske branitelje.

U ime predsjednika Vlade obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, ratne zapovjednike bili su zamjenik župana i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec, gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš i branitelji iz osam županijskih gradova te 20 povijesnih postrojbi.

Ministar Medved istaknuo je da je suradnja koju Ministarstvo ima s braniteljima i njihovim obiteljima dokaz da kroz jedinstven pristup i zajednička nastojanja prepoznaju prioritete te čuvaju jedinstvo i zajedništvo.
"Smatram da je važan preduvjet za kompletan odnos prema hrvatskim braniteljima ozračje u hrvatskom društvu i prepoznavanje uloge i doprinosa hrvatskih branitelja za slobodu koju danas imamo. A sve to s jednim podsjetnikom – sloboda koju imamo nije darovana, ona je krvlju plaćena", naglasio je Medved.
 
Uvijek moramo ponavljati činjenice na kojima se mora graditi perspektiva i budućnost, a Vlada će uvijek biti na raspolaganju za potporu, poručio je Medved.

Zamjenik župana i izaslanik predsjednika Sabora Ervin Kolarec istaknuo je da su branitelji najzaslužniji što danas živimo u samostalnoj i neovisnoj domovini.

"San o stvaranju hrvatske države branitelji su pretvorili u stvarnost. Danas se prisjećamo hrvatskih vitezova i junaka koji su dali svoj život za stvaranje tog sna. Županija ima kvalitetnu suradnju sa svim braniteljskim udrugama s kojima rade na njihovu dobrobit, te će tako nastaviti i u budućnosti", kazao je Kolarec.

Gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš naglasio je bogatu i burnu vojnu prošlost grada koji je kroz generacije dao brojne branitelje koji su svoje živote polagali za domovinu.

"Grad smo koji je 1991. godine iznjedrio mnoštvo heroja i boraca koji su svoje živote položili za svoju domovinu. Stoga im svima zahvaljujem kao svojim suborcima i svima što su znali tih godina gdje trebaju biti, u obrani naše zemlje. Nikada nećemo zaboraviti one koji su svoje živote dali u stvaranju naše samostalnosti", zaključio je Leš.

Tijekom Domovinskog rata s područja županije u obrani Hrvatske sudjelovalo je 29.400 branitelja.

Županijska skupština Zagrebačke županije u ožujku 2013. godine proglasila je 27. lipnja - Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Pisane vijesti