Prijem ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/8 Kolovoz/Prijem ratnih zapovjednika/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar Medved: "Mi hrvatski branitelji svjedočimo o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti svojoj zemlji i narodu, stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju"

Uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja" 4. kolovoza na Kninskoj tvrđavi upriličen je prijem ratnih zapovjednika VRO "Oluja".
Prijemu su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zapovjednik Nacionalne garde Minnesote Jon Jensen, ratni zapovjednici među kojima i generali Ante Gotovina i Mladen Markač te predstavnici udruga iz Domovinskog rata i obitelji poginulih branitelja.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović ovom prigodom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču uručila je odlikovanje Velereda kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske, izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine u obrambenom Domovinskom ratu te zasluge i uspjehe u izgradnji i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga RH.
U svom je obraćanju predsjednica je istaknula kako je ovo odlikovanje priznanje i za njihov osobni doprinos i žrtvu koju su dali boreći se za istinu pred međunarodnim sudom u Haagu. Kazala je kako je VRO Oluja bila povijesna pobjeda u punom smislu riječi, a njezina politička i vojna važnost postignuta je u skladu s najvišim etičkim i civilizacijskim standardima.

Uputivši čestitke odlikovanima predsjednik Vlade RH Andrej Plenković istaknuo je kako je Oluja bila legitimna vojno-redarstvena operacija nakon koje više ništa nije bilo isto. „Osim slobode i neovisnosti, nakon Oluje ostvareni su svi strateški nacionalni ciljevi“, istaknuo je premijer pozvavši sve da nam taj entuzijazam, optimizam, hrabrost i odlučnost budu vječna inspiracija.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je i sam sudjelovao u Oluji kao zapovjednih 4. gardijske brigade, podsjetio je kako je prije 23 godine pokazano i Hrvatskoj i svijetu kako vizionarsko vodstvo prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, utkano u zajedništvo, odlučnost i veliko srce hrvatskih branitelja vodi do pobjede. “Naša je zadaća čuvati uspomenu na Oluju. Ona je simbol vojničkog uspjeha i junaštva i kruna svih pobjeda u Domovinskom ratu. Domovinski rat temelj je hrvatske države, a hrvatski branitelji njezin su kamen temeljac. Domovinski rat je iz našeg naroda izvukao najbolje, ujedinio nas i pokazao kad smo zajedno, kada imamo zajednički cilj onda nema toga što ne možemo napraviti.” Istaknuo je kako su general Ante Gotovina i Mladen Markač osim rata za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske vodili i rat za istinu u Haagu i, pobjedivši u oba, dokazali kako je hrvatski narod vodio pravedan i oslobodilački rat. „Odlikovanje koje primaju tek je mala zahvala za njihova neprolazna djela kojima su stvarali povijest.“

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, i sam jedan od zapovjednika u Oluji, izrazio je posebnu zahvalu i poštovanje poginulim suborcima i prijateljima. “Mi hrvatski branitelji svjedočimo o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti svojoj zemlji i narodu, stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju”, kazao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako je Oluja bila istinski simbol hrvatskog zajedništva, hrabrosti i pobjede naglasivši kako snaga i junaštvo svih hrvatskih policajaca i vojnika koji su gradili Hrvatsku nikad neće biti zaboravljena.

Uslijedio je najsvečaniji trenutak u kojem je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović hrvatskim generalima uručila civilno i vojno odlikovanje.

General Mladen Markač zahvalio je predsjednici istaknuo je kako je ovim odlikovanjem odano priznanje za doprinos hrvatske policije u Domovinskom ratu. “Primljeno odličje moj je poticaj, ali i traži od mene da nadalje sa svojim suradnicima radim kroz novu nacionalnu strategiju domovinske sigurnosti na stvaranju sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti plodonosan rad našem narodu i bolji život. Bio sam i ostajem vjeran svom narodu i svojoj Domovini”, naglasio je.

General Ante Gotovina istaknuo je kako ovo odličje doživljava kao počast i priznanje stvaranja hrvatske države na čelu s predsjednikom Franjom Tuđmanom, ministrom obrane Gojkom Šuškom i svima ljudima koji su u ono sudbonosno vrijeme suočeni s izravnom ugrozom nesebično i časno obranili svoje domove i našu domovinu. S ponosom i tugom prisjetio se svih koji danas nisu s nama. “Hrvatska je uvažena članica europske obitelji i asocijacija naprednoga svijeta. Nama i generacijama koje rastu ostaje obveza briga o sigurnosti, gospodarskom razvoju, socijalnoj pravdi i daljnjoj izgradnji demokratskih načela“, poručio je na kraju.
 

Pisane vijesti