Predstavljeno četvrto izdanje „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“

  • Slika /slike/Knjiga2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Novinarskom domu Zagrebu predstavljeno je 30. listopada četvrto izdanje „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“.

Knjigu su predstavili ministar branitelja Predrag Matić, regionalni koordinator za nestale osobe Međunarodnog odbora Crvenog križa Laurent Burkhalter te predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić, a predstavljanje je otvorio Branimir Pofuk čitanjem ulomka iz svoje „Knjige o ljudskoj neponovljivosti“.
 
Prvo izdanje „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ objavljeno je u veljači 2007. godine u suradnji Uprave za zatočene i nestale, Međunarodnoga odbora Crvenoga križa i Hrvatskog Crvenoga križa. Drugo izdanje, pripremljeno u suradnji istih partnera, objavljeno je u ožujku 2010. godine, dok je treće izdanje objavljeno u travnju 2012. godine.
 
Četvrto izdanje „Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske“ nastalo je u suradnji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Hrvatskog Crvenog križa, uz provjeru podataka i suglasnost Međunarodnog odbora Crvenog križa te nadležnih tijela Republike Srbije, odnosno, Komisije Vlade Republike Srbije za nestala lica i Crvenog krsta Srbije.
 
Četvrto izdanje, kao i sva prethodna, sadrži popis svih nestalih osoba i posmrtnih ostataka na području Republike Hrvatske, uključujući državljane Republike Srbije, BiH i druge. Prema podacima zaključenim s 1. svibnjem 2015. godine,  riječ je o popisu od 2.138 nestalih osoba i posmrtnih ostataka s područja Republike Hrvatske , od kojih se 1.716 zahtjeva odnosi na nestale osobe, a 422 zahtjeva na traženje posmrtnih ostataka. „Knjiga“ uključuje i 51 otvoreni zahtjev za traženje nestalih osoba građana Republike Hrvatske za kojima se traga u BiH, što ukupno čini 2.189 otvorenih zahtjeva za traženjem. Od posljednjeg izdanja, naporima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, riješena su 244 zahtjeva za traženjem, a otvoreno je 60 novih zahtjeva
 
„Knjiga“ govori o značaju koji Republika Hrvatska pridaje pitanju nestalih osoba kao najaktualnijem humanitarnom pitanju, koje je ugrađeno i u Strategiju Vladinih programa (2015. – 2017.) te je visoko-rangirano pitanje u Nacionalnom programu zaštite, promicanja i unaprjeđenja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj (2014.-2016.). Osim toga, njome se potvrđuje primjena načela sustavnosti, transparentnosti i nediskriminacije na kojima Ministarstvo branitelja temelji svoj rad. Na koncu, „Knjiga“ pokazuje i visoke standarde koje Republika Hrvatska dosegla na području traženja nestalih osoba, što preporučuju Ujedinjeni narodi i Parlamentarna skupština Vijeća Europe.

Pisane vijesti | Priopćenje | Nestali