Predstavljeno 3. izdanje Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske

  • Slika /Arhiva/slike/cccccfotografija.JPG
  • Slika Predstavljeno 3. izdanje Knjige osoba nestalih na području RH
  • Slika Predstavljeno 3. izdanje Knjige nestalih na području RH
  • Slika Predstavljeno 3. izdanje Knjige nestalih na području RH
  • Slika Predstavljeno 3. izdanje Knjige nestalih na području RH
  • Slika Predstavljeno 3. izdanje Knjige nestalih u RH


Dana 18. srpnja 2012. god. u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održano je svečano predstavljanje Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske. Treće izdanje Knjige pripremljeno je u suradnji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, Međunarodnog odbora Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa. Ministar Matić je ovom prigodom uručio Knjigu nestalih predsjedniku RH gospodinu Ivi Josipoviću i potpredsjedniku Hrvatskog sabora gospod

Svečanom predstavljanju prisustvovalo je izaslanstvo Međunarodnog odbora Crvenog križa predvođeno gđom Barbarom Hinterman, diplomatska predstavništva u Republici Hrvatskoj te visoka državna izaslanstva. Posebno mjesto u cijelom događaju zauzeli su predstavnici udruga koje okupljaju obitelji nestalih osoba.

Nestale osobe jedna su od najbolnijih i najdugotrajnijih posljedica rata na području Republike Hrvatske a naporima nadležnih tijela RH do danas je riješena sudbina preko 80 % evidentiranih nestalih osoba istaknuo je u svom govoru ministar branitelja gospodin Predrag Matić.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja sustavno se bavi rasvjetljavanjem sudbine osoba nestalih tijekom Domovinskog rata i traga za još 1 736 osoba. Gđa Barbara Hinterman voditeljica Operacija za Sjevernu Ameriku, Zapadnu, Centralnu i Jugoistočnu Europu, ministar branitelja gospodin Predrag Matić te predsjednik RH gospodin Ivo Josipović svoje su obraćanje prisutnima završili s jednoznačnom i jasnom porukom, a to je da se iza svakog pojedinog imena u knjizi kriju muškarci, žene i djeca te obitelji iz svih etničkih skupina čije živote i dalje razdire patnja zbog izostanka vijesti o njihovim najdražima. Bez obzira na nacionalnu, vjersku ili drugu pripadnost, svaka osoba zaslužuje dostojanstven pristup. Pronalazak svih nestalih osoba može ostaviti jedino pozitivan utisak na sve one koji su bili zahvaćeni ratnim sukobima i pridonijeti uspostavi trajnog mira. Obiteljima nestalih, svaka informacija o njihovim najdražima donosi djelić mira i liječi još uvijek otvorene rane.

Nadležne institucije RH neće posustati u svom cilju rasvjetljavanja sudbine svih nestalih i stoga i Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja apelira na sve one koji raspolažu bilo kakvom informacijom da pripomognu u njihovu daljnjem traženju.



Pisane vijesti