Potpisan Sporazum o suradnji u organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz BiH

  • Slika /Dokumenti 2022/MHB 11.11.2022.___0051.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpisivanjem ovog Sporazuma polaznicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u BiH koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku

Sporazum o međusobnoj suradnji pri organizaciji posjeta Vukovaru učenika završnih razreda osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, sklopljen je između Ministarstva hrvatskih branitelja RH i ministarstava nadležnih za obrazovanje i znanost u BiH te Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, kao i gradova i općina u BiH u kojima se provodi škola po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

Na prigodnoj svečanosti održanoj 11. studenoga 2022. u Ministarstvu hrvatskih branitelja sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa suradnicima, izaslanik ministra vanjskih i europskih poslova Ivan Mijić, izaslanik predsjednika HNS-a BIH, ministar hrvatskih branitelja u Vladi Zapadno-hercegovačke županije Mladen Begić, zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić, ravnatelj Memorijalno centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije zapadno-hercegovačke Ružica Mikulić, ministrica prosvjete, znanosti kulture i sporta Županije posavske Ana Andrić, ministrica znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije  Gordana Nakić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Županije središnje Bosne Bojan Domić, voditelj Odjela za znanost i obrazovanje Glavnog vijeća HNS-a BiH Ivo Čolak, gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić, načelnik Općine Usora Zvonimir Anđelić i načelnik Općine Žepče Mato Zovko, kao i izaslanici gradonačelnika Čapljine i Stoca te općina Čitluk, Ravno i Neum.
 
Medved: Naši mladi znaju svoju povijest i cijene našu žrtvu

„Raduje nas što se broj djece koja u sklopu tog projekta posjećuju Vukovar s godinama povećava, a pokrenut je pilot-projekt u sklopu kojega bi učenici posjetili i druge gradove, primjerice Pakrac, Lipik, Okučane, Karlovac i Knin, gdje će imati priliku na autentičnim lokacijama saznati o važnosti tih područja u obrani i oslobađanju naše domovine“, kazao je ministar Medved te je izrazio zadovoljstvo što se projekt se širi i izvan Hrvatske, kako bi i djeca iz BiH koja pohađaju školu po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku o Domovinskom ratu učila u Vukovaru, stožernoj točki naše obrane.

„Uz stalnu skrb o hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, naša je misija promicati istinu o Domovinskom ratu i vrijednosti koje su nas vodile do naše konačne pobjede. Zbog toga smo pokrenuli Javni poziv za najbolju priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u RH, te smo izdali i dvije zbirke Priča o Domovinskom ratu iz pera srednjoškolaca u kojima smo objavili njihove radove koji svjedoče da naši mladi znaju svoj povijest i cijene našu žrtvu, a to je zalog naše budućnosti“, istaknuo je ministar te dodao kako i u tom projektu od iduće godine mogu sudjelovati učenici iz BiH koji pohađaju nastavu po hrvatskom programu.

Kroz taj projekt nastali su iznimni literarni radovi kojima učenici opisuju svoja iskustva i dojmove posjeta Vukovaru i mjestima stradavanja u Domovinskom ratu. To je najbolji pokazatelj da ovi hvalevrijedni projekti usmjereni na mlade itekako imaju smisla, da sav naš trud pa i sredstva koja ulažemo u realizaciju ispunjavaju svrhu i postižu cilj, koji se može sažeti u jednoj poruci – da se ne zaboravi i nikada ne ponovi, zaključio je Medved.
 
Mikulić: Hvala vam što niste zaboravili na Hrvate u BiH

Ministar Medved uručio supotpisnicima primjerke Sporazuma, a u njihovo ime obratila se ministrica Ružica Mikulić. Zahvalila je ministru i svima koji sudjeluju u realizaciji tog projekta, kao i svim supotpisnicima koji će ga provoditi.

„Hvala vam što niste ni u ovom pogledu zaboravili na Hrvate u BiH i što ste našu djecu uz djecu iz Hrvatske uvrstili u ovaj izvrstan projekt“, istaknula je u emotivnom obraćanju.

U suradnji Ministarstva hrvatskih branitelja s Ministarstvom znanosti i obrazovanja projekt se provodi kao obvezna terenska nastava iz povijesti u koju su uključeni svi učenici završnih razreda u Republici Hrvatskoj, a potpisivanjem ovog Sporazuma o suradnji, korisnicima terenske nastave iz povijesti Domovinskog rata postaju i učenici završnih razreda osnovnih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku. 



Pisane vijesti