Posmrtno odlikovan poginuli hrvatski branitelj, Slovenac Branko Zemljarič

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Listopad/Posthumno odikovanje/2.JPG
  • Slika
  • Slika

"To je odlikovanje časni znak vječnog spomena na Vašeg ratnog prijatelja, na našeg hrvatskog branitelja Branka Zemljariča, koji je svoj život položio za obranu hrvatske države."

U prigodi obilježavanja 26. godišnjice dana postrojbe Diviziona pomorskih i kopnenih diverzanata „A“ HRM-a, u amfiteatru Vojnog učilišta u Lori, 13. listopada 2017. godine, obitelji poginulog hrvatskog branitelja, bojnika Branka Zemljariča, uručeno je odlikovanje Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana kojim ga je, posthumno, odlikovala Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Brankovom sinu Duji Zemljariču, odlikovanje je uručila izaslanica Predsjednice, državna tajnica u Ministarstvu hrvatskih branitelja Nevenka Benić. „To je odlikovanje časni znak vječnog spomena na Vašeg ratnog prijatelja, na našeg hrvatskog branitelja Branka Zemljariča, koji je svoj život položio za obranu hrvatske države“, kazala je državna tajnica, prisjetivši se neizvjesnih vremena Domovinskog rata kada je neprijateljska vojska nemilosrdno i u rušilačkim pohodima željela uništiti hrvatski identitet, našu kulturu, tradiciju i naše domove. „Svakom civiliziranom čovjeku, bez obzira na nacionalnost, takvo je ponašanje bilo neprihvatljivo. Takav je čovjek bio naš Branko Zemljarič, naš susjed Slovenac rodom iz Ptuja, koji nije dvojio u odluci da se rame uz rame sa svojim prijateljima Hrvatima suprotstavi divljačkom rušilačkom napadu neprijatelja na hrvatske gradove, na ljude, na djecu“, naglasila je Benić.

Dodala je kako je ova postrojba iznikla iz potrebe za obranom Hrvatske na moru, odnosno zaustavljanjem i onesposobljavanjem brodova Jugomornarice, podsjetivši kako je hrabrim hrvatskim mladićima u diverzantskoj obuci svoje znanje nesebično prenio upravo Branko Zemljarič. U ime predsjednice države poručila je da svijetli primjer hrvatskih branitelja treba učiti zajedništvu, odlučnosti, hrabrosti i strpljenju za nadilaženje svih teškoća i ukazati kako, unatoč preprekama, nema neostvarivih zadaća.

Ronioci HRM-a potom su položili vijenac na spomenik pod morem, u čast svim poginulim i umrlim pripadnicima postrojbe, kao i roniocima iz civilnih klubova koji su dali nemjerljiv doprinos u počecima Domovinskog rata.

Pisane vijesti