Posljednji ispraćaj 53 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na mjesnom groblju u Tomašici

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/2.jpg

Obred će se održati 23. kolovoza 2020. godine s početkom u 10 sati na mjesnom groblju u Tomašici, a sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja predvodit će biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak

U nedjelju 23. kolovoza 2020. godine, na Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma, u organizaciji Grada Garešnice i Župe Sv. Tome apostola Tomašica, a uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, održat će se posljednji ispraćaj i pokop 53 žrtve Drugog svjetskog rata ekshumirane na lokaciji Tomašica.
 
Obred će se održati 23. kolovoza 2020. godine s početkom u 10 sati na  mjesnom groblju u Tomašici, a sprovodni obred pokopa i molitvu odrješenja predvodit će biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak.
 
Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja („Narodne novine“, broj: 143/2012) , od 24. veljače do 16. ožujka 2020. godine provela je terensko istraživanje, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci 57 osoba. Utvrđeno je da 53 posmrtna ostatka potječu iz razdoblja Drugog svjetskog rata, a četiri posmrtna ostatka ne pripadaju razdoblju koje je u nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja. Iz pijeteta prema svim stradalih žrtvama, s jedinicom lokalne samouprave dogovoren je zajednički obred za svih 57 ekshumiranih žrtava, kao i pokop u istu kosturnicu.
 
Molimo sve koji će nazočiti obredu da se pridržavaju propisanih mjera prevencije širenja koronavirusa koje su dostupne na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na poveznici: https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-svakodnevnom-zivotu/preporuke-za-sprovode-i-posljednje-ispracaje/671



Foto: Ilustracija

Pisane vijesti