Položen kamen temeljac za izgradnju stanova u Dubrovniku

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/10 Listopad/Dubrovnink Mokošica stanovi/du 1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Polaganjem kamena temeljca u Mokošici započela je izgradnja dvije stambene zgrade u kojima će se stambeno zbrinuti hrvatski branitelji, stradalnici iz Domovinskog rata i građani Dubrovnika

U Dubrovačkom naselju Mokošica, u subotu 27. listopada 2018. godine, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković potpisali su Povelju o polaganju temeljnog kamena. Polaganjem povelje u zemlju svečano je označen početak gradnje dvije stambene zgrade sa 108 stanova, od kojih će 65 biti dodijeljeno hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata s područja Grada Dubrovnika, a 43 će pripasti Gradu koji će ih dodijeliti u najam mladim dubrovačkim obiteljima, s mogućnošću otkupa nakon deset godina.

Svečanom činu nazočili su predstavnici Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, Županije dubrovačko-neretvanske na čelu sa zamjenicom župana Žaklinom Marević, Poglavarstva Grada Dubrovnika te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved nije krio zadovoljstvo pri polaganju kamena temeljca stambenih zgrada ukupne vrijednosti 93 milijuna kuna, od čega 44 milijuna kuna troškova snosi Ministarstvo. „Ovim projektom pokazujemo da skrbimo o stradalničkoj populaciji, nastavljamo postupak organizirane izgradnje stanova i da ćemo, sukladno rokovima koje smo propisali Zakonom, riješiti stambeno pitanje naše stradalničke populacije. Ovakav iznimno složeni projekt ne bi mogli provesti bez naših partnera - Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama koja provodi postupak izgradnje te Grada Dubrovnika koji je pružio veliku pomoć i podršku, na čemu zahvaljujem gradonačelniku." Grad je, naime, darovao zemljište te snosi troškove komunalnog opremanja i komunalnog doprinosa, a ujedno i dodatno financijski stimulira izgradnju s iznosom nešto većim od 10 milijuna kuna. Kupnjom 43 stana s pripadajućim garažnim mjestima, grad Dubrovnik će dodatno podržati ovu investiciju s iznosom od 38 milijuna kuna.

„Očekujemo da stanovi budu kvalitetno izgrađeni u ugovorenom roku, odnosno da se u proljeće 2020. godine vidimo ponovno prilikom uručenja ključeva korisnicima. Ministarstvo hrvatskih branitelja kao investitor pružit će svu potrebnu pomoć, a preuzete financijske obveze ispunjavat ćemo u ugovorenim rokovima", istaknuo je ministar Medved.

„Danas je dan kada okrećemo novu stranicu budućnosti jer će ovo mjesto za 15 mjeseci biti mjesto života, smjeha, novih rađanja i okretanja budućnosti, a u isto vrijeme vraćanje dugova iz prošlosti. Do kraja mandata zbrinut ćemo sve hrvatske branitelje koji su u ovom gradu to predugo čekali. S druge strane zbrinjavamo i mlade dubrovačke obitelji koje nisu u mogućnosti same riješiti stambeno pitanje. Zato je ovo iznimno važan projekt i iznimno važan dan za Dubrovnik“, poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković u prigodi početka radova.

U dvadeset godina postojanja Ministarstva, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ukupno je zbrinuto 625 stradalnika Domovinskog rata, od čega je dodijeljeno 245 stanova, 347 stambenih kredita te 33 financijske potpore. Ukupna vrijednost utrošenih dosadašnjih sredstava je oko 200 milijuna kuna. U mandatu ove Vlade zbrinuto je 33 stradalnika, od čega 7 dodjelom stanova, 10 stambenih kredita i 16 financijskih potpora. Ukupna vrijednost sredstava je 5 milijuna kuna i 200 tisuća kuna. Na području Dubrovačko-neretvanske županije još uvijek je stambeno nezbrinuto 679 stradalnika iz Domovinskog rata, od čega je njih 110 podnijelo zahtjev za dodjelu stana u gradu Dubrovniku. Novim Zakonom Ministarstvo se obvezalo intenzivirati stambeno zbrinjavanje hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata kako bi se i na taj način odalo priznanje njihovoj žrtvi i doprinosu u obrani Republike Hrvatske.

Foto: Grad Dubrovnik

Pisane vijesti