Održan Izvještajni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/10 Listopad/UZZN Izvještajni sabor/izvještajni sabor UZZN Krk.JPG

Na 12. Izvještajnom saboru najavljeno je donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kao ključni iskorak u osiguranju prava obitelji na istinu o njihovim nestalim članovima obitelji

U organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja održan je redovni 12. Izvještajni sabor Saveza te susreti članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja od 19. do 21. listopada 2018. godine u Baškoj, na otoku Krku. Izvještajni sabor održan je uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, a svojim sudjelovanjem podršku su mu pružile i partnerske udruge HVIDRA, Udruga 100%-tnih hrvatskih ratnih vojnih invalida, Zajednica udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata Republike Hrvatske i drugi.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir upoznala je prisutne s najznačajnijim aktivnostima Saveza u 2017. godini i prvoj polovici 2018. godine kao i s planom rada Saveza u sljedećoj godini. Posebno pozitivnom ocijenila je suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja kao potporom u svim programima Saveza posvećenih prevladavanju izazova i problema s kojima se susreću članovi obitelji te daljnjem osnaživanju procesa rješavanja pitanja nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić istaknuo je partnersku ulogu Saveza s Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te je najavio donošenje Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu kao ključni iskorak u osiguranju prava obitelji na istinu o njihovim nestalim članovima obitelji.

Tom je prilikom održan i aktualni sat pod nazivom „Gdje su naši najmiliji? Obitelji u potrazi za istinom – nestali u potrazi za identitetom“ u sklopu kojeg je pomoćnik ministra Sučić odgovarao na upite članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja kako bi im približio sam proces rješavanja pitanja nestalih osoba. Tijekom aktualnog sata, okupljeni članovi obitelji upoznati su sa stanjem nestalih osoba u Republici Hrvatskoj te kontinuiranim unaprjeđenjem svih procesa u aktivnostima traženja nestalih osoba u mandatu ministra Medveda.

Dvanaesti izvještajni sabor protekao je u ozračju punog razumijevanja položaja članova obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i približavanja svih aktivnosti Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja kako bi obitelji nakon teških i neizvjesnih godina iščekivanja saznale istinu o sudbini svojih najbližih.

Pisane vijesti