Počast žrtvama Vukovara i Škabrnje

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/Vukovar/20191118_103725.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Poklonimo se onima najboljima među nama, poklonimo se našim žrtvama u dostojanstvu, hodajmo danas u ovoj Koloni sjećanja s mislima na njih, na njihove obitelji, na njihove najdraže i neka ovi dani budu svima nama, našemu narodu vodilja i putokaz. I kad nam je teško, i kad smo u neizvjesnosti, i kad tražimo ispravan put, prisjetimo se ovih žrtava“, kazao je ministar Medved

Tisuće ljudi u kolonama sjećanja u Vukovaru i Škabrnji u ponedjeljak, 18. studenoga 2019. poklonili su se žrtvama tragedije koja se dogodila na današnji dan prije 28 godina.

U Vukovaru su u Koloni sjećanja bili članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatski branitelji, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni državni dužnosnici, pripadnici Hrvatske vojske i policije te mnoštvo okupljeno u čast gradu heroju.

Ministar Medved Kolonu sjećanja pohodio je u pratnji majke nasilno odvedenog s Ovčare Jean-Michael Nicoliera i udovice Blage Zadre i majke Roberta, Kate Zadro te suradnika, državne tajnice Nevenke Benić i pomoćnika Stjepana Sučića. Nakon donošenja Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, ministar Medved je pozvao Lyliane Fournier da mu se pridruži u koloni kako bi se u javnosti naglasila važnost nepoznatih sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu, kao i žrtva Jean-Michael Nicoliera koji je kao dragovoljac i strani državljanin pristupio obrani Republike Hrvatske.
 
Ministar Medved naglasio je kako Vlada ulaže velike napore u traganju za nestalim osobama. "Znamo i svjesni smo da to još uvijek nije dovoljno i da svaka obitelj željno iščekuje sudbinu svojih najmilijih, i to nam je prioritet svih prioriteta, na tom tragu nastavljamo i dalje raditi", poručio je Medved.

"Poklonimo se najboljima među nama, poklonimo se našim žrtvama u dostojanstvu, hodajmo danas u ovoj Koloni sjećanja s mislima na njih, na njihove obitelji, na njihove najdraže i neka ovi dani budu svima nama, našemu narodu vodilja i putokaz i kad nam je teško i kad smo u neizvjesnosti i kad tražimo ispravan put prisjetimo se ovih žrtava. I neka nam oni budu inspiracija i vodilja za daljnju izgradnju naše Domovine", kazao je ministar.

Podsjetio je kako je prije nekoliko dana Hrvatski sabor izglasao zakon kojim je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata s posebnim pijetetom na žrtve Škabrnje i Vukovara. "Vjerujem da ćemo i tim činom omogućiti očuvanje i doprinos u kolektivnoj svijesti našega naroda da taj datum bude temelj izgradnje našega društva", zaključio je Medved.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, polaganjem zajedničkog vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, državni vrh odao je počast žrtvama Vukovara i svim nestalima u obrani grada.

Potom je održana misa za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, koju je predvodio mons. dr. sc. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko–mrkanski, a na spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari položen je vijenac i zapaljena svijeća.

Žrtvama Škabrnje poklonilo se državno izaslanstvo, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, državni tajnik u Ministarstva hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova, hrvatski branitelji, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, Ulicom 18. studenog 1991. krenula je kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih podno središnjeg križa vijenac položilo izaslanstvo Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup.

Hodnja sjećanja simboličnog naziva “Korak po korak” potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 28 godina, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još 6 ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca obitelji poginulih i nestalih te izaslanstva Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog škabrnjskog bataljuna i UHDDR-a, Zbora gardijskih brigada i specijalne policije, Zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva.

Foto: HRnews portal// Ministarstvo hrvatskih branitelja // HINA
 
 
 
 

Pisane vijesti