Otvorenje izložbe "Vukovar je riječ koja vrijedi više od tisuću slika"

  • Slika /slike/Vukovar otvaranje izložbe u vojarni/DSC_0223.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić posjetio je u srijedu, 18. ožujka, Javnu ustanovu "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar" gdje je u prostoru bivše vojarne 204. brigade HV-a otvorio izložbu "Vukovar je riječ koja vrijedi više od tisuću slika".

Svoj posjet Vukovaru ministar je započeo na mjestu masovne grobnice na Ovčari gdje je s izaslanikom ministra obrane, general-pukovnikom Mirkom Šundovom, ravnateljom Javne ustanove Zoranom Šangutom i učenicima osnovnih škola A. Mihanovića iz Osijeka i H. Juna iz Podgorača položio vijenac i upalio svijeću. Nakon Ovčare, delegacija je zajedno s učenicima Osnovne škole Tina Ujevića iz Osijeka položila vijence i upalila svijeće i na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Izložba "Vukovar je riječ koja vrijedi više od tisuću slika" postavljena je u zgradi 6 bivše vukovarske vojarne. Na izložbi su prikazane prikupljene slike, zapisi, novinski isječci i video materijali sakupljeni za trajno sjećanje na Vukovar i Domovinski rat. Prikupljeni eksponati potječu iz Domovinskog rata od samoorganiziranja i početne obrane s naoružanjem ručne izrade do organizirane obrane Vukovara, okupacije grada i zarobljavanja branitelja i civila. Izložba se nastavlja prikazima odvođenja branitelja i civila u zatočeništvo u Srbiji, kroz višegodišnje progonstvo Hrvata i ostalog ne-srpskog stanovništva iz Vukovara, a povezuje i vrijeme UNTAES-a pa sve do uspješne provedbe Mirne reintegracije, povratka i obnove Vukovara. U završnu fazu uređenja objekta i postavljanje izložbe, Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ uložila je 629.286,25 kuna.

Otvarajući izložbu, ministar Matić je istaknuo: "Memorijalni centar osim svog obrazovnog dijela, koji je temeljni, jest i zamašnjak gospodarskog razvoja i turističkog razvoja grada Vukovara. Današnjih 20-ak zaposlenih u Memorijalnom centru uskoro će se povećati za još 30 novih djelatnika, a to je naš cilj – da mladi Vukovarci ne napuštaju ovaj grad, da rade, da doprinose. Ovaj program je svehrvatski, na njega pravo ne polaže niti jedna vlada, niti jedna politička opcija."

Program u Vukovaru završen je Školom mira u Pastoralnom centru sv. Bone u kojemu su se okupili učenici svih škola koje su taj dan obilazile vukovarske ratne lokacije.



Pisane vijesti | Priopćenje | Domovinski rat