Održan sastanak s Komisijom Vlade Republike Kosova za nestala lica

  • Slika /slike/Delegacija_Kosovo/DSC_0330.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nastavno na inicijalni sastanak Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske za zatočene i nestale i Komisije Vlade Republike Kosova za nestala lica, održan u Prištini od 12. do 14. studenog 2014. godine, a u svrhu uspostave suradnje, u Zagrebu je 21. ožujka 2015. godine održan zajednički sastanak nadležnih tijela za traženje nestalih osoba.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Povjerenstva Vlade Republike Hrvatske gospodin Ivan Grujić s članovima Povjerenstva i Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja. Izaslanstvo s Kosova predstavljali su predsjednik Komisije Vlade Republike Kosova za nestala lica gospodin Prenke Gjetaj i članovi Komisije.

Cilj posjeta bio je prijenos znanja i iskustava u primjeni Hrvatskog modela traženja nestalih osoba. Pristupanjem i punopravnim članstvom Europskoj uniji, Republika Hrvatska je preuzela odgovornost dati svoj doprinos u pružanju potpore i zaštite slabije razvijenim zemljama pogođenim raznovrsnim krizama s ciljem pomoći najranjivijim skupinama društva, a politika međunarodne suradnje postala je sastavni dio hrvatske vanjske politike. Osim toga, pitanje nestalih osoba ima ključnu ulogu u razvoju bilateralnih i multilateralnih odnosa među zemljama koje su prošle iskustvo masovnih nestanaka uslijed kršenja ljudskih prava, čije je rješavanje uvršteno među strateške ciljeve europskih te međunarodnih vladinih i nevladinih organizacija.

Predsjednik Komisije gospodin Prenke Gjetaj iskazao je interes za educiranjem i stručnim usavršavanjem stručnjaka s Kosova u Republici Hrvatskoj te iznio stav o Hrvatskom modelu traženja nestalih osoba kao visoko kvalitetnom i profesionalnom pristupu, odnosno primjeru kojem Republika Kosovo teži.

Osim toga, na sastanku su dogovoreni konkretni koraci za rješavanje slučajeva od zajedničkog interesa, budući da je određeni broj osoba s Kosova nestao u agresiji na Republiku Hrvatsku 1991./92., dok se s druge strane u službenoj evidenciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja nalazi manji broj osoba nestalih na Kosovu. Izaslanstvo Republike Kosovo ovom je prigodom izviješteno i o slučajevima nestalih osoba hrvatskog državljanstva albanske narodnosti.

Pisane vijesti | Sastanak | Nestali