Otvorena izložba „Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/DSC_0281.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Izložba predstavlja četiri rada odabrana na istoimenom međunarodnom natječaju u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i provedbi Hrvatskoga društva likovnih umjetnika

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u srijedu 17. studenoga 2021. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, predsjednik Vlade Andrej Plenković otvorio je izložbu „Žrtva Vukovara 1991. u suvremenoj umjetnosti. Uz predsjednika Vlade otvorenju izložbe su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, saborska zastupnica Zdravka Bušić, ravnateljica NSK Ivanka Stričević, predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak, dopredsjednik HDLU-a Josip Zanki i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka.
 
Izložba predstavlja četiri rada odabrana na istoimenom međunarodnom natječaju u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja i provedbi Hrvatskoga društva likovnih umjetnika. Cilj međunarodnog natječaja bio je žrtvu Vukovara staviti u fokus europske umjetničke javnosti, odnosno otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirati nova umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje.

Ocjenjivački sud od sedam članova, vodeći se kriterijima: umjetničke izvrsnost djela; istraživačkog pristupa u kontekstu kulture sjećanja i simboličke vrijednosti u komemoriranju povijesne traume; prepoznatljivosti i jasnoće umjetničkog jezika i medijske poetike te referenci umjetnika, od 43 pristigla umjetnička djela iz Hrvatske i EU-a od kojih su 30 iz Hrvatske a ostali iz zemalja EU-a, odabrao je četiri rada hrvatskih umjetnika: Ida Blažičko i Alex Brajković, A-létheia – multimedijska instalacija, Vjeran Hrpka, Vukovar in situ – fotografski poliptih, Vladimir Novak, Slušatelj – skulptura i Stjepan Šandrk, Fragmenti – ulje na platnu.
 
Izložba je postavljena u maloj auli NSK i otvorena je za javnost od 17.11 – 30.11.2021. godine.

U velikoj auli postavljena je izložba „Sloboda se njegovim imenom zove“ koja daje uvid u fotografije, knjige, rukopise, novinske članke i ostalu građu koju Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i partnerske ustanove čuvaju u svojim zbirkama – građu koja svjedoči o stradanju Vukovara u Domovinskome ratu, ali i bogatoj kulturi grada u prošlosti i danas.

Izložbe, svaka na svoj način, govore o žrtvi Vukovara kao ishodištu suvremene Hrvatske, jedna kroz dokumente a druga kroz suvremenu umjetničku praksu vizualne umjetnosti.

Pisane vijesti