Obilježena 30. obljetnica pada Slunja i progonstva Slunjana

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/HN20211116273654.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Zasluge i žrtva ovog kraja hrabrih, marljivih i solidarnih ljudi, ugrađene su u Domovinski rat, u suvremenu i suverenu Republiku Hrvatsku“, poručio je ministar Medved

Programom “Da se ne zaboravi” u utorak je u Slunju obilježena 30. godišnjica sloma obrane toga grada i progona oko 15.000 građana, koji su se vratili tek s pobjedonosnom vojno-redarstvenom operacijom Olujom 1995. godine.
 
Počast poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima i policajcima u ime predsjednika Vlade odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno i počasni građanin Slunja.
 
Uz obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i policajaca, vijence su položili i zapalili svijeće za 352 poginulih i nestalih branitelja i civila, izaslanik predsjednika Republike general Ivan Turkalj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica Nada Murganić, izaslanik ministra obrane, Zdravko Jakop, izaslanik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, Velimir Žunac, državni tajnik središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Gordan Hanžek, izaslanik Zapovjednika kopnene vojske, pukovnik Tihomir Paulić, izaslanik glavnog ravnatelja policije, Željko Prša, načelnik PU karlovačke, Darko Bratić, županica Karlovačke županije, Martina Furdek-Hajdin, gradonačelnica Slunja, Mirjana Puškarić, izaslanstva veteranskih udruga te mnogi Slunjani.
 
“Neprijateljska, velikosrpska i četnička armada je ovdje, dva dana prije strahota u Vukovaru, pokazala svoju pravu narav. Počinili su strahovite zločine. Zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja i mudrosti zapovjednika, preostali su narod, više od 15.000 građana bivše općine Slunj, izvukli u BiH i time ih spasili od još većeg pokolja”, podsjetio je ministar Medved, te je istaknuo da su Hrvati koji nisu uspjeli pobjeći bili mučeni i ubijani te kako se današnjim okupljanjem iskazuje i zahvala hrvatskim braniteljima te svim žrtvama Slunja, Saborskog, Rakovice, Cetingrada i diljem domovine.
 
“Zasluga i žrtva ovog kraja, hrabrih, marljivih i solidarnih ljudi ugrađena je u Domovinski rat i u suvremenu  i suverenu Republiku Hrvatsku, temelj su državnosti”, rekao je Medved i dodao da upravo zato današnja Vlada čini sve da bi Hrvatska postala “onakva kakvu smo zajedno sanjali i za kakvu smo se borili, a to dugujemo svima koji su nam omogućili da živimo i radimo u svojoj držćavi, slobodnoj i neovisnoj, suverenoj i samostalnoj Republici Hrvatskoj".
 
„Obilježavajući godišnjicu progonstva Slunjana s poštovanjem i zahvalnošću mislimo na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile, obitelji stradalnika, i svih čije su žrtve i gubici ugrađeni u obranu Domovine“, rekao je Medved, te je na kraju poručio da obilježavamo sjećanje na dane tuge, ali i dane slave, ponosa i hrabrosti kako bi naše mlade generacije bile upoznate s istinom o Domovinskom ratu te istinskim značenjem domoljublja“.

U crkvi Presvetog Trojstva u Slunju služena je sveta misa koju je predvodio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, a u župnoj dvorani u povodu 30. godišnjice progonstva postavljena je izložba fotografija.

FOTO / HINA

Pisane vijesti