Otvorena izložba „Nezaborav i slike rata - okom kamere“

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Izložba - 2023 - 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Tom izložbom, koja se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata obilježava 30 godina djelovanja

Izložba „Nezaobrav i slike rata – okom kamere“ otvorena je 21. lipnja 2023. u Domu Specijalne policije, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i u organizaciji Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, koja ujedno obilježava 30 godina djelovanja.

Izložene su fotografije ratnih fotoreportera i snimatelja, među kojima četvorice poginuli u Domovinskom ratu - Žarka Kaića, Gordana Lederera, Tihomira Tunukovića i Pave Urbana. Uz njihove, izložene su i neke od fotografija koje su na raznim bojištima u Hrvatskoj snimili Željko Gašparović, Zlatko Kalle, Damir Kalogjera, Antun Maračić i Goran Pavelić.

Na svečanosti otvorenja u ime organizatora nazočne je pozdravila predsjednica Hrvatska zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Lucija Kober, istaknuvši da je ova izložba jedan od načina kako se borimo protiv zaborava i da se ne zaborave žrtve.

„Svoj su obol u Domovinskom ratu na prvoj crti bojišnice dali i profesionalni televizijski snimatelji, fotoreporteri i novinari, da bi na licu mjesta dali prve točne informacije. Kako bi snimljeni kadar bio što uvjerljiviji, često su gledali smrti u oči.  Oni su morali imati i dodatni refleks da sve vide, a da ne budu viđeni. Press oznake nisu bili upozorenje da se ne puca, već ih je agresor shvaćao kao posebno označen cilj. Svaki pucanj u njih bio je očajnički pucanj u istinu i cijelom civiliziranom svijetu pokazivao tko je bio agresor, a tko žrtva. Koliki je strah zločinaca od istine i kolika je bila mržnja prema onima koji su je objavljivali najuvjerljivije svjedoče njihova ubojstva, čija su imena otišla u novinarske legende dajući život za istinu“, kazala je Kober te posebno istaknula poginule snimatelje čiji su radovi izloženi.

U ime pokrovitelja izložbe otvorenju je nazočio državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović. Pozdravljajući sve u ime potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, a posebno obitelji poginulih snimatelja koje su također bile nazočne, čestitao je organizatorima što i na taj način promiču istinu u stradanju u Domovinskom ratu te ukazao na dokumentarističku i povijesnu vrijednost ratnih fotografija i snimaka.

„Važno je da ne zaboravimo naša stradanja i naše žrtve, ali i prenosimo naša iskustva i naše vrijednosti iz Domovinskog rata na mlade generacije kako bi i oni znali cijeniti sve što smo podnijeli za našu neovisnost i slobodu, jer ako zaboravljamo svoju prošlost, ona se ponavlja, a to ne smijemo dopustiti“, poručio je Janović te pozvao sve da nastave njegovati vrijednosti iz Domovinskog rata i promicati istinu za koju su mnogi položili svoje živote, a među njima i ratni snimatelji i fotoreporteri.

Na svečanosti se obratila i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Vesna Helfrih, koja se u posebno emotivnom obraćanju osvrnula na 30 godina suradnje s roditeljima i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, a predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko prisjetio se svih poginulih snimatelja i fotoreportera čija je imena i pročitao.

U ime domaćina dobrodošlicu je zaželjela zamjenica predsjednika Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Martina Martić, a u sklopu prigodnog programa koji je moderirala voditeljica Karmen Valenta nastupila je Policijska klapa Sv. Mihovil i sopranistica Valentina Mekovec Gabud. Izložba se može razgledati do 30. lipnja, radnim danom od 10 do 20 sati, ulaz je slobodan.

Pisane vijesti