Ministar Medved primio hrvatske branitelje koji su preveslali Atlantik

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Werner Ilić - 1.jpg
  • Slika

Werner Ilić i Martin Cruickshank darovali su ministru Medvedu maketu čamca kojim su preveslali Atlantski ocean u znak zahvale na potpori i pokroviteljstvu tog uspješnog povijesnog pothvata, koji su dvojica dragovoljaca Domovinskoga rata posvetili svim hrvatskim braniteljima

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved primio je 21. lipnja 2023. hrvatske branitelje i umirovljene časnike Hrvatske vojske Wernera Ilića i Martina Cruickshanka, koji su prošle godine pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja preveslali Atlantski ocean.

Prisjetili su se zajedno tog uspješnog povijesnog pothvata, a ministar Medved i ovom je prilikom pohvalio njihovu odlučnost i ustrajnost te im zahvalio što i na takav način promiču vrijednosti iz Domovinskog rata, domoljublje i zajedništvo, odašiljući poruku mladima kako se voli i čuva domovina.

Podsjetimo, u sklopu projekta Udruge vojnika, veterana i domoljuba „Veslom preko Atlantika“ Werner Ilić i Martin Cruickshank na put preko Atlantika su krenuli 15. siječnja, na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U 83 dana preveslali su 5500 kilometara Atlantskog oceana i Hrvatsku uvrstili u ligu zemalja prekooceanskih veslača, u kojoj je uz našu još samo 31 država, a na cilj su stigli 22. travnja, na Dan planeta Zemlje.

Nakon više od tri mjeseca vratili su se u Hrvatsku, a u Velikoj Gorici, od kuda je krenulo njihovo povijesno putovanje preko Atlantskog oceana u čamcu na vesla, priređen im je veličanstven doček.

Odajući počast domovini, ujedno su upozorili na važnost očuvanja i zaštite oceana i mora. Njihov čamac Fenix ekološki je potpuno prihvatljiv te je za ovaj pothvat bio opremljen desalinizatorom koji se napaja isključivo solarnom energijom.

Čamac su  darovali Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar, a maketu čamca uručili su ministru Medvedu u znak zahvale na potpori i pokroviteljstvu tog uspješnog povijesnog pothvata, koji su dvojica dragovoljaca Domovinskoga rata posvetili svim hrvatskim braniteljima.

Pisane vijesti