Otvoren Veteranski centar u Daruvaru

 • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/VCDaruvar/MHB Daruvar__0066.JPG
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika
 • Slika

Ministar se posebno obratio djelatnicima Veteranskog centra i istaknuo je za kvalitetu usluge ključnu ulogu igra i ljudski faktor. „Raduje činjenica da je odnos stručnog osoblja u veteranskim centrima ocijenjen najvišim ocjenama od strane korisnika. Takav standard pratiti će i ovaj centar u Daruvaru. Stoga želim uspješan i produktivan rad svim djelatnicima. Vaš posao će biti zahtjevan, ali bit ćete nagrađeni spoznajom da poboljšavate kvalitetu života onima koji su vam omogućili život u slobodnoj Hrvatskoj“, poručio je ministar.

Svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, brojni hrvatski branitelji, predstavnici udruga i zadruga iz Domovinskog rata, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar regionalnog razvoja i Europskih fondova Šime Erlić, saborski zastupnici i državni tajnici, župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić, daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček, ravnatelj Veteranskog centra Josip Lucić, voditelj podružnice u Daruvaru Dren Stoček zajedno s djelatnicima te brojni okupljeni građani i predstavnici institucija.

Veteranski centar u Daruvaru najveći je centar izgrađen i opremljen u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstvima EU sufinancirano je 85% gradnje i opremanja četiri centra, u Sinju, Petrinji, Šibeniku i Daruvaru, u vrijednosti od 45 milijuna eura.

Daruvarski centar vrijedan je 14 milijuna eura, smješten je neposredno uz Rimsku šumu i Daruvarske toplice te je opremljen s 200 ležajeva, godišnje može primiti gotovo tri tisuće korisnika.

Svečano otvorenje započelo je izvedbom himne Republike Hrvatske te su čitani odlomci iz kratkih priča iz Domovinskog rata učenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Okupljenima se obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i zahvalio im na dolasku i potpori projektu. Ministar Medved je istaknuo kako je to značajan dan jer se cijeli projekt gradnje Veteranskih centara privodi kraju.

„Prije šest godina, kada se razvijala ideja o uspostavi centara, cilj je bio da se na konkretan način iskaže zahvalnost braniteljima, uspostavom mjesta gdje će dobiti sveobuhvatnu potporu kojom će se povećati kvaliteta njihovih života. Stoga je primarno razvijen Dom hrvatskih veterana u Lipiku kroz koji je dosad prošlo više od 3.500 korisnika, a na temelju tih iskustava uspostavljen je smjer razvoja centara, u kojima se pruža individualna skrb na temelju potreba svakog korisnika". Kazao je da će korisnici u Daruvaru dobivati psihosocijalno, ali i tjelesno osnaživanje s ciljem očuvanja zdravlja te edukaciju kroz radionice, treninge i predavanja.

Napomenuo je da je Daruvar izabran ne samo kao „oaza mira“, već se Vlada vodila time da se centri uspostavljaju na mjestima koja su pretrpjela velika ratna stradanja. Ministar je rekao da vjeruje da će centri u mjestima u kojima su otvoreni potaknuti i gospodarski razvoj.

Ministar se posebno obratio djelatnicima Veteranskog centra i istaknuo je za kvalitetu usluge ključnu ulogu igra i ljudski faktor. „Raduje činjenica da je odnos stručnog osoblja u veteranskim centrima ocijenjen najvišim ocjenama od strane korisnika. Takav standard pratiti će i ovaj centar u Daruvaru. Stoga želim uspješan i produktivan rad svim djelatnicima. Vaš posao će biti zahtjevan, ali bit ćete nagrađeni spoznajom da poboljšavate kvalitetu života onima koji su vam omogućili život u slobodnoj Hrvatskoj“, poručio je ministar.

Gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček naglasio je kako će Veteranski centar osim pomoći braniteljima i stradalnicima pruža priliku za razvoj i kvalitetniji život ljudi na daruvarskom području. Podsjetio je kako se s ponosom prisjeća 1991. godine kada je Daruvar sa susjednim općinama bio među prvima u Hrvatskoj koji su u potpunosti oslobođeni operacijama Hrvatske vojske i policije. Stoga projekt „ispisuje novu stranicu“ u povijesti Daruvara, rekao je.

Zatim je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić zahvalio Vladi Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom koji su omogućili da to zdanje bude ostvareno. Izrazio je nadu da će centar biti od pomoći svima onima koji će u njega dolaziti na rehabilitaciju, ali i pokrenuti grad u gospodarskom smislu.

Nakon što je Klapa sv. Mihovila izvela glazbenu točku „Diči se zemljo“, predsjednik Vlade Andrej Plenković u obraćanju rekao je da se prigodom njegova posljednjeg posjeta tom mjestu ondje nalazilo košarkaško igralište te je bilo teško povjerovati da će u kratkom roku niknuti tako moderno znanje. Zahvalio je ministru Medvedu koji je prepoznao važnost projekta, kao i svima koji su omogućili da projekt bude ostvaren. Spomenuo je kako će se ondje pružati pomoć braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, ali i izrazio nadu da će centri poput toga biti i pokretači gospodarskog razvoja u svojim krajevima, čemu svjedoči i činjenica da je izgradnja Centra najveće ulaganje u Daruvaru u posljednjih četrdeset godina.

Predsjednik sabora Gordan Jandroković kazao je da mu je drago biti na mjestu u koje će dolaziti hrvatski branitelji, provoditi vrijeme, a centar će stvoriti i nova radna mjesta. Osvrnuvši se na događaje u svijetu, od ruske agresije na Ukrajinu do rata na Bliskom istoku, kazao je kako je prošlo mnogo godina od Domovinskog rata. Istaknuo je važnost iskazivanja zahvalnosti hrvatskim braniteljima, posebno onima koji su izgubili život braneći svoju domovinu i slobodu.

Slijedio je obred blagoslova nove zgrade. U pozdravu je biskup Škvorčević kazao: „Draga braćo i sestre, napose cijenjeni hrvatski branitelji, članovi obitelji poginulih, nestalih ili preminulih branitelja, poštovani predstavnici javnog života! Okupili smo se da bismo otvorili Veteranski centar u Daruvaru. Pred nama je veoma lijepo zdanje, koje bi trebalo biti u službi zdravlja i dostojanstva hrvatskih branitelja. Dok zahvaljujemo svima koji su pomogli njegovu izgradnju, podsjećamo se na riječi Psalmista: ‚Ako Gospodin kuće ne gradi, uzalud se muče graditelji, ako Gospodin grada ne čuva, uzalud stražar bdije!‘ Želimo zazvati Božji blagoslov na ovo zdanje, na sve njegove korisnike i djelatnike, kako bi ono što poduzimaju bilo praćeno njegovom pomoću“, istaknuo je biskup.

Nakon prigodnog programa otvorenja Veteranskog centra, okupljeni su obišli novouređeni prostor centra.
 
 
 

Pisane vijesti