Otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na području gradova Pakraca i Lipika

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Pakrac_16102020/HN20201006751336.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Gornjoj Obriježi danas je obilježena obljetnica pogibije 19 hrvatskih branitelja u Batinjanima i Gornjoj Obriježi poginulh su samo jednom danu, a potom je u Pakracu otkriveno spomen-obilježje svim poginulima na području Pakraca i Lipika.

Jedan od najtragičnijih dana Domovinskog rata na pakračkom ratištu obilježen je komemoracijom za 19 poginulih hrvatskih branitelja koja je započela minutom šutnje i polaganjem vijenaca u Gornjoj Obriježi kod Memorijalne spomen-kapelice.

Zajednički vijenac Republike Hrvatske položio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik predsjednika Vlade, saborski zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora te izaslanik predsjednika Republike, savjetnik predsjednika Marijan Mareković.

Vijenac su položili i župan Požeško-slavosnke županije te gradonačelnica Pakraca i gradonačelnik Lipika, a potom i koordinacija Udruga iz Domovinskog rata.

Okupljenima se obratio predsjednik Udruge Hrvatskoga časničkog zbora Božidar Lujanac, gradonačelnica Pakraca te župan Požeško-slavonske županije te je održana sveta misa za poginule hrvatske branitelje.

Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik rekao je kako su hrvatski branitelji Pakraca i Lipika bili organizirani, odlučni, izuzetno hrabri u obrani doma i domovine  te da njihova žrtva nije bila uzaludna, jer su svojim životom spasili mnoge druge živote.

Svoj obol današnjoj svečanosti dali su i članovi Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, zajedno s HVIDRA-om Virovitičko-podravske županije odvezavši ovom prigodom biciklistički maraton Voćin-Pakrac.

Nakon odavanja počasti poginulim hrvatskim braniteljima u Gornjoj Obriježi, u Pakracu je otkriveno spomen-obilježje poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na području gradova Pakraca i Lipika.

Spomen-obilježje otkrila je predsjednica Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata uz potpredsjednika Vlade Medveda.

Spomen-obilježje posvetio je pakrački župnik vlč. Jozo Zorić, a u ime svih obitelji poginulih hrvatskih branitelja, vijenac su položile Silva Svjetličić, predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Pakrac-Lipik i Dragica Želimorski, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja Pakrac-Lipik. Položen je i zajednički vijenac izaslanstava Republike Hrvatske te jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Silvija Svjetličić, majka poginulog, tada 19-godišnjeg, branitelja Marija u ime roditelja, supruga i djece poginulih branitelja izrazila je zahvalnost svima koji su omogućili da se nakon toliko godina ovaj spomenik podigne. „Za nas roditelje ovo je veliki dan, ponosni smo i sretni“, rekla je.


Ministarstvo hrvatskih branitelja sufinanciralo izgradnju spomen-obilježja


Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved ovim povodom je istaknuo: „Danas se prisjećamo 19 poginulih hrvatskih branitelja u Batinjanima, kao i svih poginulih na teškom putu do slobode na području Pakraca i Lipika, prisjećamo se 335 poginula i 22 nestala na tom području. Njima u čast danas smo otkrili ovo spomen obilježje koji ostaje kao vječni znamen zahvalnosti za slobodu koju živimo. Kako ta žrtva ne bi bila zaboravljena kao stalan podsjetnik stoji ovo obilježje poginulim hrvatskim braniteljima. Ovdje na središnjem gradskom trgu sve prolaznike podsjeća na hrabrost, upornost i ljubav prema domovini. Poglavito ono služi novim generacijama kojima u nasljeđe ostavljamo domovinu da uvijek budu svjesni da nam Hrvatska nije darovana. Ona je stvorena na žrtvi naših heroja, stoga neka ovo spomen obilježje bude putokaz, neka bude svjetionik, neka bude podsjetnik na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u obrani domovine“, rekao je ministar nakon što je otkriveno spomen obilježje u južnom djelu središnjeg gradskog trga.

Zadovoljstvo, sreću i zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta je izrazila i pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević ističući da ove osjećaje dijeli sa svim Pakračanima. Posebnu je zahvalnost izrazila ministru Medvedu, ali i hrvatskim braniteljima iz cijele Hrvatske koji su tih dana 1991. godine ovdje branili Pakrac, ali i svoj dom od Dubrovnika do Iloka s obzirom da je Domovinski rat počeo upravo u Pakracu.

Saborski zastupnik Ante Deur, danas izaslanik i predsjednika Hrvatskog sabora naročito poštovanje je izrazio obiteljima koji su ostali u ratu bez svojih najmilijih. On je naglasio da ovim spomen obilježjem izražavamo poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, ali i ovom gradu u kojem je podignut. Hrvatski branitelji su ponosni na to vrijeme, a mladi naraštaji ga ne smiju predati zaboravu čemu i služe ovakva spomen obilježja čime ona predstavljaju trajni savez živih i onih koji su dali svoje živote.

General Marijan Mareković, izaslanik Predsjednika, je govoreći o 1991. godini rekao da je Pakracu bila namijenjena uloga slavonskog Knina, ali je umjesto toga postao „Vukovar prije Vukovara“ što svjedoči i podatak da je tadašnja općina Pakrac 4. po razrušenosti u Domovinskom ratu u Hrvatskoj. On je podsjetio na pokojne dr. Ivana Šretera i pukovnika Stjepana Širca, ali i pozvao prisutne da se okrenu budućnosti, našoj domovini i razvoju ovog prekrasnog kraja jer nas na to obvezuje žrtva naših branitelja.


Odlikovan zapovjednik obrane Pakraca


Poginulom zapovjedniku obrane Pakraca, Stjepanu Šircu Stipi posthumno je dodijeljeno odlikovanje Red bana Josipa Jelačića. Njegovom bratu, Vinku Šircu odlikovanje su uručili potpredsjednik Vlade Medved te izaslanik predsjednika Republike, savjetnik predsjednika Marijan Mareković.




Foto: HINA/Pakrački list



 

Pisane vijesti