Otkriveno spomen-obilježje mjesta masovne grobnice u Maloj Solini

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/Mala_Solina/IMG-20191122-WA0030.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U spomen na mještane Male Soline, pogubljene u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, spomen-obilježje otkrili su član obitelji ekshumiranih žrtava Domovinskog rata iz Male Soline Elvis Dujmović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

U petak, 22. studenoga 2019. u mjestu Mala Solina otkriveno je spomen-obilježje mjesta masovne grobnice.
Otkrivanju spomen-obilježja nazočili su članovi obitelji poginulih i nestalih žrtava iz Male Soline, hrvatski branitelji, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar Tomo Medved te izaslanici državnog vrha predvođeni izaslanikom predsjednice Republike Hrvatske, izaslanikom Hrvatskog sabora, Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga, Vojnog ordinarijata, Ministarstva unutarnjih poslova te regionalne i lokalne samouprave. Otkrivanju spomen-obilježja nazočili su i brojni građani okupljeni kako bi počast odali stradalim hrvatskim braniteljima i civilnom stanovništvu. 

U mjestu Mala Solina, na području Gline, u Domovinskom ratu 1991. godine stradalo je 36 stanovnika, od kojih je šest hrvatskih branitelja i 30 civila.
Tri osobe ekshumirane su na zgarištu obiteljske kuće u Maloj Solini, a iz pojedinačnih grobova na širem području sela, ekshumirano je 11 osoba, dok je nepoznata sudbina još 13 osoba s područja Male Soline.

Otkrivanje spomen-obilježja popraćeno je svečanim komemorativnim programom koji je započeo izvođenjem himne Republike Hrvatske te čitanjem imena žrtava.

Mara Dujmić, Marija Šoštarić, Jaga Gašparević, Jela Cestarić, Nikola Cestarić, Jaga Panežić, Kata Rohak, Slavka Šoštarić, Stjepan Rovišan, Kata Piškor,  Josip Piškor, Mara Rohak, Jaga Štefančić, Josip Cestarić
Imena su žrtava ekshumiranih iz jedne masovne i niza pojedinačnih grobova na području sela Mala Solina te su nakon identifikacije dostojno ukopani u obiteljske grobove.

Na području Sisačko-moslavačke županije, otkrivena su 44 mjesta masovnih grobnica, a spomen-obilježje u Maloj Solini je 23. po redu, što dovoljno govori o patnjama hrvatskog stanovništva ovog kraja. Okupljenima su se obratili izaslanici koji su podsjetili na veliku žrtvu koju je čitava Sisačko-moslavačka županija podnijela u Domovinskom ratu.

U ime članova obitelji poginulih mještana obratio se Elvis Dujmović koji je istaknuo kako je najstarija žrtva Jaga Gašparević u trenutku pogubljenja imala 92 godine, a najmlađi stradali je Nikola Dujmić, hrvatski branitelj koji je u trenutku stradanja imao 33 godine. Dujmović je zahvalio Ministarstvu hrvatskih branitelja na podignutom spomen-obilježju i trudu koji se ulaže kako žrtva ne bi bila zaboravljena.
 
Poručujem da nikada nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u ime predsjednika Vlade, još jednom je izrazio sućut članovima obitelji stradalih branitelja i civila.

Ministar je poručio kako je cijela povijest Hrvata prepuna tužnih sjećanja i nevinih žrtava: „Masovne grobnice svjedoče o strašnim zločinima nad Hrvatima, a navedeni podaci najbolje svjedoče o razmjeru počinjenih zločina tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku. Upravo protiv takvih strašnih zločina koja su kroz povijest utkana u memoriju hrvatskog čovjeka, hrvatski branitelji odlučno su 1991. godine, ustali u obranu Domovine, kako bi se svatko tko u njoj  živi i tko u nju dođe osjećao sigurno i zaštićeno.“.

Sudbina još 13 osoba s područja Male Soline je i danas nepoznata, stoga se ministar posebno osvrnuo na potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu:  „U ime Predsjednika Vlade prenosim poruku da štitimo čast, ugled i dostojanstvo svih žrtava DR i s posebnim pijetetom sjećajmo se onih koji su za slobodu Domovine darovali svoje živote. Ministarstvo hrvatskih branitelja, preuzelo je humanu i neporecivo domoljubnu obvezu pronalaska nestalih osoba iz DR. S ovoga stratišta nevinih žrtava, poručujem da nikada nećemo dopustiti mijenjanje povijesnih činjenica. Ovo spomen-obilježje je podignuto kako bi se zaborav i bezimenost žrtve rasvijetlila te otkrila pozadina najgorih zločina nad Hrvatima. “.

Pitanje nestalih pitanje je domoljubne odgovornosti svakog pojedinca

Podsjetio je kako je u Republici Hrvatskoj do sada je pronađeno 150 masovnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 2162 osobe, od kojih je identificirano 1949 osoba, dok su neidentificirani posmrtni ostaci još 213 osoba. Iz pojedinačnih grobnica ekshumirano je 1837, a identificirano 1519 osoba. To ukupno čini 3999 ekshumiranih od kojih je identificirano 3468, a neidentificirane su 531 osobe. Republika Hrvatska još uvijek traga za 1468  nestalih te 404 smrtno stradalih osoba za koje je nepoznato mjesto ukopa, što ukupno čini 1872 nepoznatu sudbinu nestalih osoba iz Domovinskoga rata.

„Pitanje nestalih pitanje je domoljubne odgovornosti svakog pojedinca, ali i društva u cjelini. Istodobno, poziva nas i na pravnu i moralnu odgovornost u pronalasku odgovornih za ratne zločine, kao preduvjet koji će pomoći obiteljima da nastave dalje“, zaključio je ministar.

Izaslanik Hrvatskog sabora župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, naglasio je kako je spaljeno 36 sela u županiji te istaknuo važnost Zakona o osobama nestalim u Domovinskom ratu, donesenog u srpnju, kojim se dodatno unaprjeđuje potraga za nestalim osobama, tako i za 13 mještana Male Soline.

Gradonačelnik Gline Stjepan Kostanjević, u ime predsjednice Republike Hrvatske, zahvalio je na žrtvi koju su stradali mještani podnijeli za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Kostanjević je podsjetio kako Republika Hrvatska čini sve da se pronađu nestale osobe i da se zločinci privedu licu pravde.

U spomen na mještane Male Soline, pogubljene u velikosrpskoj agresiji na Republiku Hrvatsku, spomen-obilježje otkrili su član obitelji ekshumiranih žrtava Domovinskog rata iz Male Soline Elvis Dujmović i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Komemorativni program otkrivanja spomen-obilježja mjesta masovne grobnice u Maloj Solini završen je polaganjem vijenaca te molitvom i blagoslovom župnika Ivice Mađara, vlč. Nikole Majcena i don Ivana Borića koji su okupljene pozvali na zajedništvo i praštanje.

Pisane vijesti