Otkrivanje spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice u Gređanima

  • Slika /slike/Gređani3.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar branitelja Predrag Matić otkrio je 5. svibnja u Gređanima u Općini Topusko spomen-obilježje na mjestu masovne grobnice žrtava iz Domovinskog rata.

Mjesto masovne grobnice nalazi se na kraju naselja Gređani u Općini Topusko, na lijevoj obali rijeke Gline, a iz grobnice su postupkom ekshumacije izvršene 1996. godine ekshumirani posmrtni ostaci triju osoba. Osim posmrtnih ostataka iz masovne grobnice, na području Gređana iz pojedinačnih su grobnica ekshumirani posmrtni ostaci još pet osoba. Od ukupno osam pronađenih žrtava, sedmero su bili civili, a tek je jedna žrtva imala status hrvatskog branitelja.

Prema službenim podacima Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja, na dan 9. travnja 2015. godine na području Sisačko-moslavačke županije otkrivena su 43 mjesta masovnih grobnica od ukupno 148 mjesta masovnih grobnica na području Republike Hrvatske.

Spomen-obilježje u Gređanima jest 68. koje je Republika Hrvatska postavila u znak sjećanja na žrtve iz Domovinskog rata i njime je obilježena 114. masovna grobnica.

Osim ministra Matića kao izaslanika Vlade Republike Hrvatske, otkrivanju spomen-obilježja nazočili su i Ante Deur, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ivana Posavec Krivec, izaslanica Hrvatskog sabora, izaslanici MUP-a, MORH-a i Glavnog stožera Oružanih snaga, Ivan Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije te Vlado Muža, načelnik Općine Topusko, kao i predstavnici udruga iz Domovinskog rata.





 

Pisane vijesti